Hírek

Több védőnői ellenőrzés

2017. október 18., 16:40

A korábbi kilenc helyett ettől az évtől 14 alkalommal végeznek státuszvizsgálatot a védőnők a gyerekeknél. A plusz találkozók zömét a csecsemőkorra időzítik, hogy ha lemaradást tapasztalnak, minél előbb terápiára küldhessék az érintetteket. Az új rendszer több adminisztrációval is jár.

Több védőnői ellenőrzés

Forgatja-e a fejét, figyeli-e a játékokat, lépeget-e oldalazva - ilyen kérdések szerepelnek azon a kérdőíven, amelyet a szülőknek kell kitölteniük a jövőben. Eddig kilenc alkalommal végeztek státuszvizsgálatot a védőnők a gyermek kisiskolás koráig, de egy jogszabályváltozás most még több találkozót előír.

Stánitz Éva - megyei tiszti főorvos, Vas Megyei Kormányhivatal
“Ebbe beletartozik a szorosan vett fizikális vizsgálat és egyes betegségek megelőző állapotainak a keresése. És már eddig is volt az úgynevezett pszichomotoros fejlődés vizsgálat a gyermeknél, amely értelmi képességekkel is, és egyébbel is összefügg, mozgáskoordináció stb., most pedig további öt alkalmat jelöl meg a jogszabály.”

Ezek a plusz státuszvizsgálatok az első másfél évben zajlanak, amivel a korán felismerhető lemaradásokat szeretnék kiszűrni és terápiával korrigálni. Az új eljárással az adminisztráció is megnőtt, ráadásul az országos hálózattal vannak problémák, de Vas megyében ez nem okoz fennakadást.

Stánitz Éva - megyei tiszti főorvos, Vas Megyei Kormányhivatal
“Papír alapú nyilvántartásra és adatkezelésre tértek át átmenetileg, de létezik másik típusú számítógépes program, tehát olyan informatikai szoftverek, amelyek ezt a lassúságot kiküszöbölik. És ahol ez rendelkezésre áll, ott pedig ezzel dolgoznak.”

Szombathelyen negyven védőnő látja el a feladatát, egyenként 20-25 csecsemő fejlődését kísérik figyelemmel, immár az új rendszer szerint.