Hírek

Többen juthatnak munkához

2010. július 06., 15:54
Az eddigieknél is többen juthatnak munkához közcélú foglakoztatás keretében Szombathelyen. Az önkormányzat a szabályok szigorúbb betartását kérte egy-másfél hónapja egy találkozón azoktól a cégektől, akik ebben a formában alkalmaznak embereket.
Többen juthatnak munkához

Egy 2009. január 1-jei törvény szerint ugyanis, ha valaki közcélú foglalkoztatásban 200 napot vagy szerződéssel ennél többet dolgozik, nem kell munkaviszonyát tovább meghosszabbítani. Így mások is lehetőséget kapnak, hogy dolgozhassanak. A szakemberek szerint, így segély helyett többen tudnak majd dolgozni, de vannak, akik azokat féltik, akik a munkabér helyett alacsonyabb összegű juttatást kapnak.

András éppen árkot tisztít a szombathelyi Németh László utcában. Még nem tudja, hogy mi lesz vele, ha lejár a maximum 200 munkanapja, amit egy évben dolgozhat.

Kozma András
"Elmegyünk munkanélkülire, aztán a szolgáltató azt mondta, hogy visszavesz bennünk, aztán próbáljuk tovább csinálni."

A HÁROFIT Egyesületnél jelenleg mintegy 30-an dolgoznak közcélú foglalkoztatottként. Közülük 10 embernek augusztus 31-én lejár a munkaviszonya. 90 napig álláskeresési segélyt kaphatnak, mely a minimálbér 40 %-a, azaz 29400 Ft. Az egyesület elnöke aggódik dolgozóiért.

Forgács Károlyné, elnök, HÁROFIT
"Aki kapott eddig 60200 ft-ot, az a 28000 forintból hogyan fog megélni? Vissza fognak kerülni abba a helyzetbe, ahonnét elindultak. Lakbérhátralék, villanyhátralék, vízdíjhátralék és sorolhatnám a többit."

A 90 nap lejárta után az ügyfél visszakerül az önkormányzati ellátó rendszerbe - mondja a Munkaügyi Központ vezetője, és ezzel újból lehetőséget kap, hogy közcélú foglakoztatottként dolgozzon. Véleménye szerint a szabályozásnak megvannak az előnyei.

Rodler Tamás, szakmai főigazgatóhelyettes, Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
"Ha maximálnánk, akkor valóban több ember tudna egyrészt munkához és munkajövedelemhez jutni, ami jóval magasabb, mint az ellátása, meg hát az önbecsülésének is jót tenne."

Szombathelyen jelenleg mintegy 800 ember kap rendelkezésre állási támogatást az önkormányzattól. A törvény elsősorban számukra teszi lehetővé, hogy közcélú foglalkoztatásban dolgozzanak, így munkabérből éljenek meg.