Hírek

Többet kell fűteni a nagy hideg miatt

2017. január 16., 16:03

Jelentősen megnőtt az energiafelhasználás Szombathelyen is az elmúlt napokban tapasztalt extrém hideg miatt. A fogyasztók ezt a februárban kézhez kapott fűtésszámlán fogják majd tapasztalni. A távhőszolgáltató éjszaka is fűtött, hogy reggelre ne hűljenek ki a lakások.

Többet kell fűteni a nagy hideg miatt

Hegyekben áll a faapríték a Távhőszolgáltató Mikes Kelemen utcai fűtőművének raktárában. A kemény mínuszokban naponta két kamionnyi fogyott ebből a megújuló energiaforrásból. Folyamatosan dolgozik ugyanis a mintegy 3 000 lakást ellátó óriáskazán. Január elején az átlaghőmérséklet 2,5 fokkal volt kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

Kocsis-Tóth Ildikó - szóvivő, Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.
“Arányosan minél hidegebb van, annál több energiát kell nekünk előállítani, annál több gázt, illetve faaprítékot kell felhasználni. De erre is fel voltunk készülve, így minden területen megfelelően tudtunk szolgáltatni.”

Szombathelyen 11 ezer lakásban van távhőszolgáltatás. Éjszaka általában mindenhol csak úgynevezett temperáló fűtés van, de az extrém hidegben éjjel sem csökkent a szolgáltatás intenzitása.

Ez a férfi azt mutatja, ha fáznak, nagyobb fokozatra állítják a gázkonvektort. Most azonban hiába volt kint olyan hideg, nem kellett feljebb tekerni a kapcsolót.

Tornyos Attila
“Nagyon ritkán kellett elindítani a másikat, mert egy is befűti az 55 m2-es lakásunkat azóta, hogy hála isten, a lakásszövetkezet leszigeteltette a házat.”

A BEM Lakásszövetkezet által működtetett épületekben mindössze 380 a gázkonvektoros lakás. Az elnök elmondta, az egyikben szivárgás miatt kikapcsolták a szolgáltatást.

Beliznai Pálné - elnök, BEM Lakásszövetkezet
“Miután zömében távhős lakások vannak, a panelok, a távhő viszont jól fűt, hála isten nem volt nekik problémájuk, mint ahogy hallottuk, hogy az ország északi részén volt, de ilyenről nyilván nem tehettek volna. Eddig nem volt semmi fennakadás.”

A hideg napokban elhasznált hőmennyiséget a februárban kézhez kapott, várhatóan magasabb összegről szóló számlák mutatják majd.