Hírek

Többszáz éves dallamok

2013. augusztus 07., 17:35

Hangszeres órák,kamarazenei foglalkozások és előadások is várják a Régi Zenei Műhely vendégeit. Szombathely 9. alkalommal válik néhány napra a több száz éve született dallamok fővárosává.

Többszáz éves dallamok

16. századi szerző művét própálják a kamaraénekcsoport tagjai. A hatszólamú darabbal Kovács Gábor professzor vezetésével ismerkednek a résztvevők.

Kovács Gábor, professzor,RZM
Az ember folyamatos rácsodálkozásban van. Vagy technikai vagy zenei szempontból, vagy hogy úristen, 600 éve hogy jutott ilyesmi eszébe valakinek.És megpróbáljuk megfejteni valakink a gondolatmenetét.Nagyon komplex vállalkozás ez,úgy gondolom.

A kamaraének és zenei kurzus mellett csemballó, barokk furulya és fuvola, viola de gamba, barokk cselló,lant és gitár órákon vehetnek részt a jelentkezők. A régi zenei napok már 9. alkalommal várják a látogatókat ezen a nyáron.
 
Békefi Antal Attila, a Régi Zenei Műhely szervezője
Egy ideig ez tűnhetett divatnak.De mára odáig jutottunk hogy a nem régi hangszereken játszó muzsikusok sem kerülhetik meg azokat a vívmányokat, amiket a régi zenészek előástak.Tehát mi nyitunk a modern hangszeres régi zenét, Bachot,Telemannt játszók, a pedagógusok irányába is. Ugyanis ez az ő életükből kimaradt, hiszen Magyarországon az elmúlt 40 évben ezt nem lehetett tanulni. Tehát ezt mindazoknak is szánjuk,akik majd a jövő generációját tanítani fogják.

És nem csak muzsikára. A Régi Zenei Műhely idején ugyanis barokk tánclépésekkel is ismerkedhetnek a kurzusok résztvevői.
 
Régi zenét aki játszik, az nagyon sok táncot játszik-és ezeknek a jó előadásához nem árt ha az ember tudja, hogy mozdultak meg annak idején az emberek.Másrészt én amúgy is szeretek táncolni,ésígy ezt is szeretem.
 
Ezzel nincs egyedül a Pécsről érkező hallgató. A Régi Zenei Kurzusra idén 62-en látigattak el Szombathelyre. A magyar résztvevők mellett Ausztriából,Németorzágból,Dániából és Amerikából is érkeztek a régi zene és tánc iránt érdeklődők.