Hírek

Toborzó nyílt napot tartottak a mentők

2019. június 11., 15:31

A hivatás népszerűsítése érdekében tartottak önkénteseket is toborzó nyílt napot a mentők pénteken a Fő téren. A 254 mentőállomáson mintegy nyolcezer dolgozójával a mentőszolgálat az ország legnagyobb egészségügyi intézménye. A szervezet nemrég programot indított, amelynek keretében önkéntes fiatalok ismerkedhetnek a sürgősségi ellátással.

Toborzó nyílt napot tartottak a mentők

"Ez egy ilyen monitor defibrillátor egység, amivel a beteg életfunkcióit tudjuk monitorizálni, mint például a vérnyomás, a pulzus, az oxigén szaturáció 9.50 tehát a vérének az oxigén telítettsége."

Horváth Patrik a mentőautó felszerelését mutatja be az érdeklődőknek. Óvodások, iskolások és a járókelők is megismerkedhettek a mentőszolgálat technikai berendezéseivel és munkájával a nyílt napon.

Mester Krisztina
Mindenfélét megtekintettünk, az intubálást, a mentőautó belsejét, a gyógyszereket, mindenféle ilyen szakszereket, akkor újra lélegeztettem is, defibrillátort is kipróbáltuk, és kitöltöttünk izgalmasnál izgalmasabb kérdőíveket. 12.51

Hende Csaba országgyűlési képviselő köszönetet mondott a mentők munkájáért, hangsúlyozta, a szervezet elismertsége Szombathelyen kiemelkedő. Az egykori mentőfőorvos, Puskás Tivadar polgármester pedig a segítés fontosságáról beszélt a nyílt napon.

Lórántfy Mária – regionális igazgató, Országos Mentőszolgálat
Ezzel szeretnénk népszerűsíteni a mentő hivatást, és kedvet csinálni az önkénteseknek, hogy belülről is egy kicsit megismerjék, és válasszák hivatásul a mentő munkát, amelynek számos szépsége van.

Országosan nyolcezer, Vas megyében háromszáz dolgozója van a mentőszolgálatnak. A segítségnyújtás hatékonyságát növeli az úgynevezett laikusok bevonása.

Csató Gábor – főigazgató, Országos Mentőszolgálat
Van egy közösségi applikációnk, amelyet a partnereinkkel fejlesztettünk, ez a SzívCity applikáció, 35 ezren töltötték már le az országban, hősképzéseket indítottunk minden hónap utolsó hétfőjén a mentőszolgálatnál, a megyeszékhelyi mentőállomások nyitva vannak, ott meg lehet tanulni újraéleszteni.

A Zaporozsec is fellépett a mentők nyílt napján. Az együttes gitárosa, Balaton Gergő Szombathelyen mentőápolóként dolgozik. A szolgálat 18 és 22 év közötti önkéntes fiatalok jelentkezését várja, akik fél éven át ismerkedhetnek a sürgősségi ellátással.