MNB - 2
MNB

Hírek

Tolnay-nap

2017. szeptember 19., 13:51

Tanácskozást tartottak az állatorvosok a nagy elődjükről, Tolnay Sándorról elnevezett szakmai napon. Lukácsházán minden évben szeptemberben idézik fel a település szülöttének emlékét. Idén Tolnay civil élete állt a középpontban.

Tolnay-nap

Utca- és intézménynevek, szobrok őrzik dr. Tolnay Sándor emlékét születése helyén. A magyar állatorvosképzés 18. századi atyjának örökségét minden évben szakmai találkozóval is ápolják.

Virág János - polgármester, Lukácsháza
“Nemcsak a jelent és a jövőt kell tervezni, illetve ezen kell dolgozni, hanem nagyon fontos dolog a múltról is megemlékezni. És a múltat képviseli dr. Tolnay Sándor, aki Lukácsháza régi településrészén, Nagycsömötében született 1748. szeptember 8-án, és nagy örömömre szolgál, hogy minden évben, immár sokadik éve Lukácsháza rendezheti ezt a Tolnay-emléknapot.”

A találkozón ilyenkor szakmai kérdésekről, aktualitásokról is szó esik, de a szervezők minden évben egy-egy kiemelt témával is készülnek.

Horváthné Sélley Erzsébet - megyei főállatorvos, főosztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal
“Jövőre lesz a nagy évfordulónk. Halálának kettőszázadik, születésének 270. évfordulója. Ebben az évben ilyen nagy alkalom éppen nincs. Most kicsit nem a szakmai életéről, hanem inkább elkezdtük keresni, kutatni az őseit, a családokat, hogy mint ember hogy s mint élte az életét. A tudományos dolgairól sokat tudunk, ezekről még kevesebbet.”

A nyitóelőadás keretében Tolnay Sándor családfájáról hangzottak el eddig nem ismert adatok, majd az emlékülés további ismertetőkkel folytatódott.