MNB
MNB - 2

Hírek

Tombol az allergiaszezon

2015. május 21., 18:01

A mogyoró már levirágzott, jelenleg a pázsifűfélék pollenjeivel telített a levegő és nemsokára kezdődik a nyárfa, majd a hónap végén a gabonafélék virágzása. Az elmúlt napok esőzései csak rövid időre hoztak enyhülést.

Tombol az allergiaszezon

A keddi kiadós csapadék jelentős lehűlést hozott Szombathelyre. Nagy szükség volt az esőre mezőgazdasági és egészségügyi szempontból egyaránt. A fűpollenek szezonjának közepén fellélegezhetnek az allergiások, mivel a magas pollenkoncentrációjú levegő átmenetileg kitisztult. Nemcsak a felnőtteket, hanem a gyermekeket is megviseli az egyik legagresszívebb pollenallergén.

Zsolnai Gyöngyi - gyermekpulmonológus
„Az elmúlt 20-30 évben egyre gyakoribbá váltak a légúti betegségek, megkétszereződött a gyakoriságuk és a gyermekeknél azt tapasztaljuk, hogy egyre fiatalabb életkorban jelennek meg a típusos allergiás tünetek. Tehát ma már nem ritka, hogy kis óvodás gyerek típusos szénanáthás tünettel jelentkezik.”

Az allergiás nátha a légúti betegségek közül a leggyakoribb krónikus megbetegedések közé sorolható, jelentős mértékben rontja az életminőséget is. Az allergiaszezon októberig tart, a következő hónapokban a gabonapollenek okoznak kellemetlenségeket az erre érzékenyeknek.

Cseke Zsuzsanna – főorvos, Tüdőszűrő-Tüdőgondozó
„A betegek szemviszketésről, torokkaparásról, szájpadviszketésről, orrdugulásról, orrfolyásról panaszkodnak. Ezek ugyan nem halálos betegség tünetei, viszont nagyon rontják az életminőséget, megkeserítik az emberek életét.”

A szakemberek azt javasolják, ha valaki ezekhez hasonló, szokatlan tüneteket tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz, mivel azok nagy eséllyel allergiás eredetűek. Jó hír a betegeknek, hogy a következő napok csapadékos, hűvös időjárása tovább tisztítja a levegőt a pollenektől.