Hírek

Tombolnak a pollenek

2011. augusztus 26., 15:38
Az elmúlt hetekben folyamtosan emelkedett a levegőben lévő pollenkoncetráció mennyisége. Szombathelyen és környékén a múlt heti adatok alapján piros, azaz másodfokú, a megye egy jelentős részén viszont már bordó, harmadfokú riasztás van érvényben. Ez azt jelenti, hogy az allergiások számára nagyon komoly egészségügyi kockázattal, következményekkel is járhat a mostani időszak. Egyre többen fordulnak panaszaikkal orvoshoz is, sokan fulladásos tünetekkel.
Tombolnak a pollenek

Szombathely határában található ez a gyomos terület. A megyei kormányhivatal földhivatalának jelzése szerint kevesebb a parlagfű a megyében a korábbi évekhez képest. Az elmúlt hetekben ugyanakkor folyamatosan nőtt a levegőben lévő parlagfű-pollen koncentráció. Ezen a térképen az látszik, hogy ahogy az egész országban, úgy a megyében és Szombathely környékén is másod- illetve harmadfokú riasztás van érvényben.

Dr. Stánitz Éva - megyei tisztifőorvos

Néhány hete csaknem valamennyi allergiát okozó növény pollenszintje folyamatosan emelkedik. Így az utifűé, ürömé és a parlagfűé is. És bizony eléri a három, négy keresztes szintet is, ami már nagyon magas.

Egyre többen fordulnak orvoshoz is. Sóti László azt mondja: közel kétszer annyian voltak ezen a héten nála, mint korábban. Egyre több az új beteg, köztük a fiatal felnőttek száma nőtt jelentősen.

Dr. Sóti László - allergológus

A betegek javarésze 1.5-2 hete küszködik a panaszokkal. De ezen a héten nagyon megerősödtek a tünetek. Aki erősen allergiás, azok komoly, fulladásig fokozódó tünetek jelentkeztek. Amik az elmúlt években nem jelentkezett.

Szakemberek szerint amíg nem lesz tartós esőzés, addig a következő hetekben növekedő illetve hasonlóan magas paralgfű pollenkoncentráció várható.