MNB
MNB - 2

Hírek

Torkos csütörtök

2016. február 11., 16:45

Idén is csatlakoztak szombathelyi éttermek a csaknem 10 éves múltra visszatekintő vendéglátóipari kezdeményezéshez, a torkos csütörtökhöz. A vasi megyeszékhelyen két étterem és egy cukrászda ínycsiklandozó finomságai közül válogathatnak a vendégek.

Torkos csütörtök

“Amikor bejelentették a torkos csütörtököt és beneveztek az éttermek én már tíz óra körül foglaltam helyet.”

Ez a vendég már nyugodtan ebédel az egyik szombathelyi étteremben, amely idén is csatlakozott a Magyar Turizmus Zrt. által 2006 óta meghirdetett Torkos Csütörtök programjához. Ezen a napon az étlapon található sok finomság nagy része féláron kapható.

“Vicákné az nagyon közkedvelt, imádják, Vicák módra a másik.”

“A milánói sertésborda, azért nem tudom miért, de meg vannak őrülve teljesen.”

A csatlakozó éttermek ilyenkor nagy forgalmat bonyolítanak, minden asztal jó előre le van foglalva.

Ez az alkalom jó lehetőség arra is, hogy a vendéglátó egységet is alaposabban megismerhessék.

Szász András - üzletvezető, Pizza Italia Szőlőskert
“Nagy örömünkre szolgál, hogy megmutathatjuk az éttermünket minél több embernek és olyan tradicionális ételek, mint amik elvesztek mondjuk a többi helyről, esetlegesen mondjuk a szalon tüdő, bika töke pörkölt, hagyományos szürkemarha pörköltünk.”

A vendéglátók számára a délután kettő és az este tíz óra közötti időszak a legforgalmasabb.

Kis Dániel
“Ma meg ilyen véletlen volt, mert amúgy is jöttünk volna kajálni, étterembe azért elmegyünk egy hónapba kétszer, ma meg is lepődtünk, hogy foglalt az összes asztal, úgyhogy így szerencsénk volt, hogy le tudtunk ülni.”

A torkos csütörtök valaha része volt a népszokásunknak és eredetileg a hamvazószerda előtti csütörtökön tartották. Manapság keveset tudunk ennek a napnak az eredetéről.

Szalai István
“Azt szokták mondani, hogy a húshagyó kedden, ami megmarad, azt csütörtöki nappal lehet elfogyasztani és így kezdődik a negyven napos böjt időszaka.”

Ma már a negyven napos böjti időszakot megszakítva, a hamvazószerdát követő napon tartják a torkos csütörtököt.