Hírek

Törőcsik Marit választotta Vas Megye Díszpolgárának az ünnepi közgyűlés

2019. szeptember 16., 13:44

A megyei értékek, a gasztronómia és a művészet állt a harmadik megyenap középpontjában. Az eseményen a megye díszpolgárának Törőcsik Mari színművészt választották meg.

Törőcsik Marit választotta Vas Megye Díszpolgárának az ünnepi közgyűlés

Ezúttal Szombathelyen szervezték meg a megyenapot. A Bezsenyi téren mutatták be a megye értékeit: a vasi élelmiszereket, köztük (01:51) a kőszegi sört, a (00:17) kőszegpatyi kolbászt, (00:30) a nemescsói standnál a vasi süteményeket, (00:48) de a gyerekek is találhattak maguknak játékos elfoglaltságot. A Vas Megyei Közgyűlés ünnepi ülése a megyeháza dísztermében zajlott.

Majthényi László, elnök, Vas Megyei Közgyűlés
“Itt van ez a csodálatos Berzsenyi tér, itt van Berzsenyi szobra, itt van a megyeháza, itt van a megyének a közigazgatási központja, itt van a kormányhivatal, itt van a megyeháza, és azt kell, hogy mondjam, hogy jó ötlet volt, hogy idejöttünk, mert itt is otthon vagyunk, mint bármelyik településünkön.”

A megyenapon kitüntetéseket is átadtak azoknak, akik a rendszerváltás óta látják el vezető tisztségüket a településükön: (13:48-tól, és 16:36) Rábatöttös, Velemér, Vasasszonyfa, Bögöt, Csehimindszent, Csempeszkopács, Nemeskocs, Szatta, Pácsony, Nyőgér, Hegyhátszentmárton, Bögöte, Vasszilvágy és Ják polgármestere vehette át a megyei önkormányzat elismerését.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő
“Minket sokkal több minden köt össze, mint ami elválaszt,elsősorban a nyelvünk, ez a bizonyos “vazs megye, vazsvár”, aztán a gondolkodásmódunk, a hozzáállásunk a világ dolgaihoz, és emellett eltörpül mindaz, ami elválaszt egymástól.”

Ebben az évben Vas megye díszpolgára Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze lett - ő velemi otthonában veszi majd át az oklevelet, mert nem tudott jelen lenni az ünnepségen. (16:06) Elismerő oklevelet kapott a 20 éves Koprive Tamburazenekar.

Handler András - zenekari tag, Koprive Tamburazenekar
“Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy átvehettük ma ezt az elismerő oklevelet a megye egyik legjelentősebb településéről, Szentpéterfáról indult a zenekar, és tényleg elmondhatjuk, hogy kevés olyan település van a megyében, ahol még nem léptünk fel, ne mutattuk volna be azt a horvát kultúrát, emlyet gyerekkorunk óta hordozunk magunkkal.”

A megyenapon Vas testvérmegyéje, az erdélyi Hargita is bemutatkozott - elhoztak egy barátságos medvét is, az eseményeken részt vevő közönség nagy örömére.