MNB
MNB - 2

Hírek

Történelemórák német és magyar nyelven egyszerre

2012. október 03., 12:44

A nagy felfedezések és a gyarmatosítás koránál tartanak éppen a diákok a felsőőri gimnázium 6. osztályában. A történelmet két nyelven tanulják, a magyarázat, a kérdések és a válaszok a német mellett magyarul is elhangoznak az órán. Az osztrák tankönyv a magyar eseményekről csak ritkán és akkor is igen szűkszavúan tesz említést, de a pedagógus a témaköröket szabadon kiegészítheti.

Történelemórák német és magyar nyelven egyszerre

Bodnár Fanni
Az 1848-as forradalomról is szoktunk beszélni, tehát a fontos dolgokról megesik a szó, csak annyira nem tanuljuk, mint pl. a magyarok.

Doór Lili
Esik szó, csak kicsit kevesebb, mivel a könyvünk osztrák, ezért magyar történelem egyáltalán nincs benne, de azért a tanárunk mégis beleviszi, de legtöbbet inkább magyar órán szán rá időt.

Az osztályba a magyarországi és a burgenlandi magyar gyerekek mellett osztrákok is járnak, a magyar eseményekről így ők is hallanak. A 48-49-es szabadságharc a történelemtanár szerint nem kényes téma, hiszen nem két nemzet szembenállásáról volt szó.

Őze Géza tanár, Kétnyelvű Szövetségi Gimnázium, Felsőőr
Ez két ideológia közti összecsapás volt, és mindkét oldalon állak magyarok és osztrákok, és nemcsak magyarok és osztrákok hiszen azt mindig elmondom, hogy az aradi vértanúk között kisebbségben voltak a magyar származású tisztek.

Október 6-ára nem készülnek ünnepi műsorral a gyerekek, de a magyar nemzeti ünnepeken megemlékezéseket tartanak.