MNB
MNB - 2

Hírek

Törvényi változások

2017. december 05., 16:30

Jövőre már a közigazgatási eljárások során is lehetővé válik a mediáció, és egyezséget is köthetnek a felek. Belép a mintaper és a bírói ítélettel szembeni engedetlenség szankcionálása is. Az új közigazgatási perrendtartás hatálya alá tartozó ügyek zömét a regionális illetékességű bíróságok tárgyalják. Vas megye Győrhöz tartozik majd.

Törvényi változások

2018. január elsejével lép hatályba az új Polgári, valamint a Közigazgatási Perrendtartásról szóló törvény, június 30-ával pedig a büntetőeljárásról szóló kódex is változik.

Andor Szabolcs – elnök, Szombathelyi Törvényszék
Ez a bírák részéről is fokozott felkészülést igényel, illetve rendkívül fontos, hogy ezek a változások az állampolgárok széles körét érintik, ha csak arra gondolunk, hogy több mint 25 ezer ügyet bírál el a Szombathelyi Törvényszék egy évben.

A Szombathelyi Törvényszéken az új közigazgatási perrendtartás főbb változásait ismertették.

"Jogalkotói szándék és akarat volt, hogy legyen kiemelt munkaügyi és közigazgatási bíróság."

Eddig 20 közigazgatási és munkaügyi bíróság tárgyalta a hatáskörükbe tartozó ügyeket, januártól ezek 90%-át, például az adó-, illeték, önkormányzati hatósági, földforgalmi, építésügyeket 8 kiemelt illetékességű, regionális testület veszi át. A vasi ügyek nagy részét tehát Győrben tárgyalják majd.

Szőke Zoltán – kollégiumvezető bíró, Szombathelyi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság
Szombathelyen is maradnak közigazgatási jellegű ügyek, de ezek lényegesen kisebb mennyiségűek, hiszen a társadalombiztosítási perek, a rokkantsági ellátás, megváltozott munkaképességű személyek ellátása, szociális ügyek, gyermekvédelmi ügyek.

A szervezeti változások mellett számos új elemet tartalmaz az önálló kódexet kapott közigazgatási perrendtartás. Belép a mintaper, a bírósági közvetítés és az egyezség lehetősége, valamint a hézagmentes jogvédelem elve. Százezertől tízmillió forintig terjedő bírsággal sújtható az ítélettel szembeni engedetlenség.

Varga Zoltán – bíró, Szombathelyi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság
A közigazgatásnak minden cselekménye, sőt a cselekmény elmulasztása is felülvizsgálhatóvá válik a közigazgatási bíróság által. A trv. kizárólag csak azokat a kivételeket határozza meg, amelyeket a közigazgatási bíróság nem vizsgálhat. Egy nagyon fontos kivétel tartozik ide: a kormányzati tevékenység.

Az új közigazgatási perrendtartás részletei a Szombathelyi Törvényszék honlapján olvashatók.