MNB
MNB - 2

Hírek

Tóth Csaba festőművész szakrális művei könyv formában

2021. január 05., 14:51

Képzőművészeti alkotások és tanulmányok szerepelnek Tóth Csaba festőművész frissen megjelent albumában, amelyben szakrális műveit ismerhetik meg az érdeklődők. A Munkácsy-díjas művész könyvének egyik fejezetében szenzációs felfedezéséről ír: egy eddig kevéssé ismert festményről bebizonyítja, hogy az Leonardo Da Vinci saját kezű alkotása.

 

Tóth Csaba festőművész szakrális művei könyv formában

A Szülőföld Könyvkiadó 2018 óta több művészeti albumot adott ki: Giczy János, Ferkovics József és Torjay Valter kötete után Tóth Csaba festőművész szakrális munkáit gyűjtötték egybe. Az Isten és a világ című reprezentatív kiadványról Műhely című műsorunkban esett szó.

Farkas Csaba - ügyvezető, Szülőföld Könyvkiadó
Tematikus, mert kifejezetten szakrális művekkel foglalkozó album. Csabával már régóta ismertük egymást, mert 2012-ben a Híres szombathelyi nők sorozatban a 2. kötetben Ambrózy Teréz életét ő dolgozta fel, onnantól kezdve van munkakapcsolatunk, mindig is nagy tisztelettel voltam a művészete iránt, és ezért is kerestem meg őt.

A könyv 40 év mintegy 200 alkotását öleli fel - Tóth Csaba művészetében ugyanis már diákkora óta jelen van a hit gondolatköre. Korai, látványelvű korszakát a 80-as években az akciófestészet váltotta fel, majd 1991-től régebbi, ismert festmények újraalkotásával kezdett foglalkozni - ezzel új értelmezést is adva egy-egy korábbi műnek. A könyvben Tóth Csabával készült interjúk, róla szóló írások is olvashatók. Saját tanulmányai között kapott helyet a Mi sziklás Madonnánk című, amelyben a Szépművészeti Múzeum egyik festményéről tételesen bebizonyítja, hogy Leonardo saját kezű műve. A Mária gyermekével és a kis Keresztelő Szent Jánossal című alkotás minden apró részletét végigelemezte, és összefüggéseket keresett a reneszánsz művész egyéb munkáival.

Tóth Csaba - festőművész
Arra jöttem rá, hogy azok a megfogalmazások, leonardoi karakterek, géntartomány, amit megfogalmaznak más művek esetében, az kivétel nélkül, mindegyik vonatkozik a Szépművészeti Múzeum munkájára. És itt tényleg az az érzésem, és ebben a könyvben azt bizonyítom, hogy itt egy fiatalkori, első komoly vállalkozásról van szó és egy befejezett vállalkozásról.

A több mint 500 éves festményről eddig úgy vélték, Leonardo műhelyében született, de senki nem gondolt rá, hogy valódi Leonardo lenne. A szenzációs felfedezés a közeljövőben több helyen is nyilvánosságra kerül és minden bizonnyal felkelti majd a kutatók érdeklődését.

A Szülőföld kiadó 2021-ben Marosfalvi Antal és Vörös Ferenc művészeti albumának megjelentetését tervezi.