Hírek

Tovább zöldül Szombathely

2018. december 21., 16:06

Több mint ötszáz fát ültettek el az elmúlt hetekben a városi parkfenntartó munkatársai. A növényeknek köszönhetően nem csak megszépülnek az utcák, de javul a levegő minősége is.

Tovább zöldül Szombathely

Japán díszcseresznyefákat ültetnek a parkfenntartó munkatársai az Ernuszt Kelemen utcában. Elsősorban a légvezetékek közelsége miatt választották ezt a fajtát a szakemberek.

Steier-Hegedüs Eszter - felelős kertészeti és műszaki vezető, SZOMPARK
„Ha a teljes méretüket elérik, akkor is max 8-10 méter magasak lesznek. Nemcsak az a jelentőségük, hogy szép lombjukkal díszítenek, vagy a levegőt tisztítják, ami szintén nagyon fontos, hanem április-májusban a dús rózsaszín virágzásuk nagyon meg fogják szépíteni az utcát.”

Volt, ahova teljesen új fasorokat telepítettek, több helyütt pedig a régi növényeket cserélték le. Az elmúlt hetekben összesen 519 fát telepítettek városszerte: néhány különlegesség mellett hárs, díszkörte és gömbjuhar került az utak mellé. A hagyományokhoz hűen most is a városi főkertész határozta meg, hogy a SZOMPARK hány fát ültessen el ebben az évben.

Kiss Dávid – ügyvezető, SZOMPARK
„Ez több mindennek a függvénye. Olyan 400-300 körül szoktunk ültetni egy évben, az idei évben ez különleges esemény. Nincs semmi apropója, de a pótlásoknak és az utcafásításoknak a keretében ilyen darabszám sikerült,de ez egyedi, ennyi még nem volt a működésünk során.”

Az idei fásítási projekt mintegy 17 millió forintba került.