MNB - 2
MNB

Hírek

Trianon 99 éve

2019. június 05., 20:49

Az evangélikus templomban kezdődött, majd az I. világháborús emlékműnél folytatódott a Nemzeti összetartozás napjához kapcsolódó városi megemlékezés. A többi között a Herényiek Házában és a Premontrei Gimnáziumban is ünnepséget tartottak a trianoni békediktátum évfordulóján.

Trianon 99 éve

Közösen énekelte a Himnuszt az a több tucatnyi városi megemlékező, aki részt vett a Nemzeti összetartozás napi rendezvényen. Ezt követően a Weöres Sándor Színház színésze, Szabó Tibor emlékeztetett arra, hogy 2010-ben fogadta el a magyar országgyűlés a nemzeti összetartozás napjáról szóló törvényt.

“A képviselők több mint ⅘-e voksolt a jogszabály elfogadása mellett… minden tagja része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összaetartozása valóság.”

Ünnepi beszédében Rettegi Attila emlékezett a trianoni békediktátumra, és a magyarságtudat jelentőségét hangsúlyozta - amely független az országhatárok változásától.

Rettegi Attila - önkormányzati képviselő
“Mi, akik erre a vidékre születtünk, vagy Erdélybe, vagy a Kárpátaljára, vagy a Felvidékre, mi azok vagyunk és voltunk - függetlenül a határoktól - akik, akik tudják kicsoda Petőfi Sándor, kicsoda Ady Endre, akiket összeköt a közös nyelv, az a feladatunk, hogy ezt észrevegyük, meglássuk egymásban a társat és meglássuk ebben a közösségben az erőt, amire a jövőt lehet építeni.”

A város képviselői az I. világháborús emlékműnél koszorút helyeztek el, és mécseseket gyújtottak a résztvevők. Az Ungaresca táncegyüttes műsora zárta a városi rendezvényt.  

Több éves hagyomány, hogy június 4-én emlékműsort rendez a Herényi Kulturális és Sportegyesület is a Herényiek Házában. A Gothard Jenő Általános Iskola tanulói szavalatokkal és néptáncműsorral készültek. Ünnepi köszöntőt mondott Koczka Tibor alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője. Beszédében kiemelte: Trianon súlyos lecke, amit időről időre fel kell olvasnunk, és meg kell értetnünk a felnövekvő generáció tagjaival is.

“Már meguntam a járkálást, a járkálást, a bujdosást, az idegen földön lakást.”

A Premontrei Gimnáziumban ünnepélyes keretek között székelykaput adtak át, amely a magyarság szétszakadására figyelmeztet.

Fazakas Zoltán Márton - premontrei apát
“Nekünk az a dolgunk, hogy mindenkit helyesen figyelmeztessünk, úgy ,ahogy a mohácsi vészről is meg kell emlékeznünk, ugyanúgy meg kell emlékezni a dicsőségesebb magyar történelmi eseményekről, de ugyanúgy erről is sajnos meg kell emlékeznünk.”

A kézzel faragott székelykaput, amely az ősi premontrei falu, Türje adománya, Fazakas Zoltán Márton premontrei apát szentelte meg.