Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Trianon 99 éve

Adásban volt: 2019. június 5.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Az evangélikus templomban kezdődött, majd az I. világháborús emlékműnél folytatódott a Nemzeti összetartozás napjához kapcsolódó városi megemlékezés. A többi között a Herényiek Házában és a Premontrei Gimnáziumban is ünnepséget tartottak a trianoni békediktátum évfordulóján.

Közösen énekelte a Himnuszt az a több tucatnyi városi megemlékező, aki részt vett a Nemzeti összetartozás napi rendezvényen. Ezt követően a Weöres Sándor Színház színésze, Szabó Tibor emlékeztetett arra, hogy 2010-ben fogadta el a magyar országgyűlés a nemzeti összetartozás napjáról szóló törvényt.

“A képviselők több mint ⅘-e voksolt a jogszabály elfogadása mellett… minden tagja része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összaetartozása valóság.”

Ünnepi beszédében Rettegi Attila emlékezett a trianoni békediktátumra, és a magyarságtudat jelentőségét hangsúlyozta - amely független az országhatárok változásától.

Rettegi Attila - önkormányzati képviselő
“Mi, akik erre a vidékre születtünk, vagy Erdélybe, vagy a Kárpátaljára, vagy a Felvidékre, mi azok vagyunk és voltunk - függetlenül a határoktól - akik, akik tudják kicsoda Petőfi Sándor, kicsoda Ady Endre, akiket összeköt a közös nyelv, az a feladatunk, hogy ezt észrevegyük, meglássuk egymásban a társat és meglássuk ebben a közösségben az erőt, amire a jövőt lehet építeni.”

A város képviselői az I. világháborús emlékműnél koszorút helyeztek el, és mécseseket gyújtottak a résztvevők. Az Ungaresca táncegyüttes műsora zárta a városi rendezvényt.  

Több éves hagyomány, hogy június 4-én emlékműsort rendez a Herényi Kulturális és Sportegyesület is a Herényiek Házában. A Gothard Jenő Általános Iskola tanulói szavalatokkal és néptáncműsorral készültek. Ünnepi köszöntőt mondott Koczka Tibor alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője. Beszédében kiemelte: Trianon súlyos lecke, amit időről időre fel kell olvasnunk, és meg kell értetnünk a felnövekvő generáció tagjaival is.

“Már meguntam a járkálást, a járkálást, a bujdosást, az idegen földön lakást.”

A Premontrei Gimnáziumban ünnepélyes keretek között székelykaput adtak át, amely a magyarság szétszakadására figyelmeztet.

Fazakas Zoltán Márton - premontrei apát
“Nekünk az a dolgunk, hogy mindenkit helyesen figyelmeztessünk, úgy ,ahogy a mohácsi vészről is meg kell emlékeznünk, ugyanúgy meg kell emlékezni a dicsőségesebb magyar történelmi eseményekről, de ugyanúgy erről is sajnos meg kell emlékeznünk.”

A kézzel faragott székelykaput, amely az ősi premontrei falu, Türje adománya, Fazakas Zoltán Márton premontrei apát szentelte meg.

2019. június 05.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében