Hírek

Trianoni megemlékezés

2011. június 06., 14:48
LegyőzhetjükTrianont, ha hisszük, hogy összetartozunk és hisszük, hogy ez a közös hit képes a közösség érdekében megmozgatni minket -mondta Hende Csaba  a Premontrei Gimnáziumban tartott trianoni megemlékezésen. 91 éve írták alá az I. világháborút követően Magyarországgal a békeszerződést, amely jelentősen megcsonkította az országot és több millió lakos került más államokhoz. Ünnepi beszédében a honvédelmi miniszter kiemelte: ha össze akarunk tartozni, meg kell találnunk az egymáshoz vezető utakat.
Trianoni megemlékezés

A Polgári Egyesület Szombathelyért szervezésében több civil szervezet emlékezett a Premontrei Gimnáziumban szombaton délután. Verses, zenés irodalmi műsorral idézték fel a szervezők a 91 évvel ezelőtt törént eseményeket és azok hatását.
Trianon történelem, de nemcsak történelem, mondta ünnepi beszédében Hende Csaba. A történelem ugyanis nem múlik el: megpróbálhatjuk elfelejteni, de mindig visszaköszön a jelenben. A honvédelmi miniszert kiemelte: nemcsak Trianonra emlékezik az ország, hanem arra is, hogy a Parlament egy éve, a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította június 4-ét.

Dr. Hende Csaba - honvédelmi miniszter
Ma azokra kell emlékeznünk akik megőrizték anyanyelvünket, történelmünket, dalainkat az elmúlt 91 évben. Megőrizték minden körülmények között a 20. század sokszor csonttörő diktatúráiban, zsarnokságaiban.
 
Az 1920. június 4-én aláírt békeszerződés következtében elveszítette Magyarország területének 2/3-át, és 10 millió lakosát. Vasvármegyétől is csatoltak el területeket Ausztriához. Így jött létre a mai Burgenland