Hírek

Túl nagyra nőttek és rongálják a járdát a Tölgyfa utca fái

2020. február 05., 14:45

A lakók néhány éve aláírásgyűjtést indítottak annak érdekében, hogy vágják ki a tölgyeket, és ültessenek helyette olyan fajtát, ami jobban illik egy külvárosi utcába. Akkor a kérésük nem talált meghallgatásra, most azonban úgy tűnik, megvalósulhat a növényzet cseréje.

Túl nagyra nőttek és rongálják a járdát a Tölgyfa utca fái

Istvánék 1980-ban építkeztek a Tölgyfa utcában, akkor még nem voltak itt a fák. Csak évekkel később telepítették a tölgyfasort, valószínűleg az utca nevéhez illeszkedve, de ebben sem voltak következetesek annak idején.

"A gesztenyefa utcában egy sincs gesztenye."

Az elmúlt negyven év alatt a fák kinőtték az utcát, egyre terebélyesedtek, ami sok bosszúságot okoz a lakóknak.

"Felnyomja a járdát, lehet látni, ott is, nem is lehet használni a járdát emiatt."

Az erőteljes gyökérzet rongálja a járdalapokat, az intenzív lombhullás pedig sok munkát ad.

Vörös Gáborné
"A fákról a levél fokozatosan jön le, elviselhetetlen, hogy a kertjeinkbe, a lakásunkba a tölgyfalevelet a szél viszi. Az árkok el vannak dugaszolva, én idén ötször gereblyéztem, most is öt zsák van."

"Itt vannak az aláírások. Az egész utca aláírta."

A lakók aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy cseréljék le a 12 tölgyet. Korábban a főkertész elutasította a kérelmet, most, évekkel később azonban már támogathatónak találta a fakivágást, mert a tölgyek valóban veszéleztetik az épített környezetet.

Lődör István
"Kivágni a fát, de ültetni helyette, csak nem ezt a fajtát, hanem olyat, ami nem okoz ennyi gondot."

A tölgyfa erdőbe, legfeljebb parkba való, utcai sorfaként nem ideális, mert nagyra nő, életciklusa hosszú - mondja a szakértő.

Skribanek Anna - főiskolai tanár, ELTE-SEK
"A tölgy gyorsan nő. Ha van egy tölgyfánk, és városba sorfaként ültetjük, azt le kell cserélnünk időnként. Azt nem lehet elvárni egy fától, gyorsan nőjön, ne nőjön nagyra, és hosszú életű legyen."

A Tölgyfa utcában a tervek szerint nem csak a növényzet frissítése valósulna meg.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő
"Egy komplex tervet kell készíteni az utcára, amelyben a növényzet cseréje, az úttest, a csapadékvíz-elvezés és szikkasztás, valamint a járda felújítása is szerepel. A költségvetésünk február végén lesz elfogadva, utána a tervezésnek azonnal neki fogunk állni."

Amíg el nem készülnek az utca felújításának tervei, a tölgyek a helyükön maradnak, emiatt kérik a lakók türelmét. A fák cseréje 2021-ben valósulhat meg, a tavaly megkezdett ezer fa ültetési program keretében.