Hírek

Túljelentkezés a kéményseprő állásokra Vas megyében

2011. január 13., 17:32

Míg az országban kevés a kéményseprő, Vas megyében nincs gond, van elég szakember. Korábban kevesen vállalták ezt a kormos munkát, most viszont Szombathelyen 25-szörös a túljelentkezés egy-egy álláshelyre.  Az országban kizárólag Budapesten képeznek iskolarendszerben szakembereket.

 

Túljelentkezés a kéményseprő állásokra Vas megyében

A kazán működését magyarázza Nagy Attila kéményseprő mester. Januártól már nem egyedül járja a házakat.  Hencsei Miklóst most tanítja a szakmára.

Hencsei Miklós
"1 évig munkanélküli voltam. És muszáj volt elhelyezkednem. Mert az nem állapot, hogy munkanélküli legyen az ember."


Miklós gépésztechnikus végzettségű. Azt mondja: idegen volt tőle ez a terület, de a szükség nagy úr. Az elmúlt napokban Nagy Attilától, aki már 30 éve van a pályán, munka közben tanulja az elméleti és gyakorlati tudnivalókat.

Nagy Attila - kéményseprő mester
Elég rövid idő alatt kell megtanítani a kéményseprő fogásokat, a tüzelőberendezésekkel kapcsolatos műszaki dolgokat, mindent ami a kéményekkel kapcsolatos.


A Vas Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Kft. két álláshelyet hirdetett meg. A cég vezetője szerint akkora volt az érdeklődés, hogy maguk is meglepődtek. Míg a korábbi években alig találtak munkaerőt a megüresedett helyekre, most több mint 50-en jelentkeztek. Volt köztük becsüs, kőműves, pék is.

Németh László - ügyvezető igazgató, Vas Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Kft.
"Közrejátszott a munkanélküliség növekedése. És azok az emberek, akik önhibájukon kívül estek ki a munkaerőpiacról minden alkalmat megkeresnek, hogy munkát találjanak. És remélem a kéményseprő szakmának a preztizse is emelkedett."


Kéményseprő képzés nincs Szombathelyen. Az elméleti és a gyakorlati oktatást is cégen belül kell megoldaniuk. Iskolarendszerű képzés csak Budapesten van. Érdeklődésünkre a másik Vas megyei kéményseprő cégnél, a Füstfaragóknál elmondták: náluk sincs hiány szakemberekből.