Hírek

Magasabb bérért tüntettek a dolgozók

2010. február 22., 18:20
A tisztes megélhetésért demonstráltak ma délután a Markusovszky Kórház dolgozói az intézmény előtt. A dolgozók számításai szerint azzal, hogy a kórház gazdasági társaságként működik, jelentős anyagi veszteség érte őket.
Magasabb bérért tüntettek a dolgozók

50-100 résztvevője volt a ma délutáni, a Markusovszky Kórház előtt tartott demonstrációnak, amit, ahogy az egyik szervező fogalmazott, segélykiáltásnak szántak a dolgozók sanyarú helyzete miatt. Transparensekkel vonultak az intézmény elé a dolgozók, akik a tisztességes bérért tüntettek. Balázs Botond, segédápolóként nettó 70 ezer forintot keres. Azt mondja: a közalkalmazottakhoz képest jelentősen elmarad a bére. 

Segélykiáltásnak szánták a tüntetést

Balázs Botond - segédápoló
"Úgy gondolom 10%-kal. Ez kinek sok, kinek nem. Aki olyan alacsony beosztásban dolgozik, mint én, annak számít."

A dolgozók azt mondják: erkölcsi és anyagi megbecsülést szeretnének.

Déri Katalin, műtős szakasszisztens
"Akik itt vagyunk, szeretjük a munkánkat, de anyagiakban is szeretnénk előbbre jutni."

A tüntetők szerint a gondot az okozza, hogy a kórház 2007 októberétől gazdasági társaságként, zrt.-ként működik. Így viszont a dolgozók elvesztették közalkalmazotti jogállásukat, helyette alkalmazottak lettek.

A Liga-EDFESZ felvetette ekkor, hogy ez jelentős veszteségeket jelent majd a munkavállalóknak. De 2007 nyarán politikusi szinteken és menedzsment szinten is biztosították a dolgozókat, hogy a kórház dolgozói semmilyen formában nem szenvedhetik hátrányát az átalakulásnak.

Ez az ígéret viszont a tüntetők szerint nem teljesült. A dolgozókkal nem kötöttek új kollektív szerződést sem. Így elestek például a kormány által, az egészségügyben dolgozó közalkalmazottak számára 2010 februárjára és márciusára  megítélt 49-49 ezer forintos keresetkiegészítéstől, a három évenkénti kötelező béremeléstől. De megszüntették 2009. október 1-jétől a hűségjutalom intézményét és csökkent az alapszabadság, főleg a 45 év felettieknél, mondják a tüntetők. 

Dr. Takács Lajos, elnök - Egészségügyi Dolgozók Független Szakszervezete
"A kollektív szerződés a Zrt.-vé alakulással megszűnt, a bértábla megszűnt. Jelentős bérkiesést szenvednek el emiatt a dolgozók."

A nehézségek miatt több tucat szakdolgozó keres külföldön munkát, hangzott el a tüntetésen. A jelenlévők egy dobozba fénymásolt papírpénzeket és saját maguk által készített pénzérméket dobtak. Ezzel virtuálisan támogatva anyagilag a kórházi dolgozókat. Megkerestük a kórház vezetését is, de Lakner László vezérigazgató nem kívánt az ügyben nyilatkozni.