Hírek

Csökkenhet a türelmi idő

2011. január 25., 17:09
90-ről 60 napra csökkentenék a szolgáltatók a türelmi időt márciustól a minisztérium javaslata alapján. Így ha valaki nem fizeti be időben közüzemi számláit, 2 hónap múlva kikapcsolhatják nála a gázt és az áramot.  A hátralékosokat adósságrendező program is segíti tartozásuk rendezésében.
Csökkenhet a türelmi idő

A GDF Suez Energia Magyarország Zrt-nél évek óta folyamatosan növekszik a kintlévőség. Csak tavaly országosan 1 millió fizetési felszólítást küldtek ki a fogyasztóknak. A cég arról tájékoztatta híradónkat, hogy ügyfeleik több mint felénél jelentkezik hosszabb-rövidebb csúszás a fizetésben. A kikapcsolási türelmi idő 2 évvel ezelőtti meghosszabbítása az adósságok növekedését eredményezte az Eonnál is - mondta el a cég szóvivője. Azóta több mint 50 %-kal nőtt a kintlévőségük.

Egyházi Nikoletta - szóvivő, E.ON Hungária Zrt.
"2008-hoz képest jelentősen növekedett a hátralék, most ez már több 10 milliárd forint. Ráadásul a jelenlegi 90 nap sem jelent valódi megoldást az ügyfelek számára, mert a hátralékot ki kell fizetni."

Már egyhavi elmaradás után is felszólítják a fogyasztót, ha ezután sem rendezi adósságát, a harmadik levél már egy kikapcsolási értesítő. Az áramszolgáltató tavaly 55 ezer fogyasztónál kapcsolta ki az áramot tartozás miatt. Egyre többen fordulnak segítségért a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központhoz. Azok kaphatnak adósságcsökkentési támogatást, akiknek minimum 6 havi közüzemi tartozásuk van, amelynek összege meghaladja az 50 ezer forintot. Az önkormányzat 75 %-ban átvállalhatja az adósságot, ha a kérelmező együttműködik, és az önrészt, valamint havi számláit a program idején rendszeresen fizeti. 2008-ban 76-an összesen 9,6 milllió forint értékben kaptak adósságcsökkentési támogatást a szociálpolitikai osztálytól. Tavaly viszont már több mint 19 milliót fizettek ki 158 ügyfélnek.A szociális szolgáltató központ adósságkezelési tanácsadója azt mondja, ha csökken a kikapcsolási türelmi idő, kevesebb rászorulónak tudnak segíteni.

Mátics Eszter - adósságkezelési tanácsadó, Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ
"A mi munkánk szempontjából ez az ügyintézés határideje miatt okoz nehézségét, és az ügyfeleknek sem lesz könnyebb. Azoknak a hátralékosoknak, akik hozzánk fordultak segítségért, eddig 90 nap állt rendelkezésre, nekik még biztosabban tudtunk segíteni a hátralék rendezésében."

Az úgynevezett védendő fogyasztók: a szociálisan rászorulók és a fogyatékkal élők térítésmentesen kaphatnak ilyen, előrefizetős mérőórát. Ha ilyet használnak nem halmozhatnak fel hátralékot, és a kikapcsolástól sem kell tartaniuk. Vas megyében az eon szerint 300 fogyasztónál van ilyen mérőóra.