MNB - 2
MNB

Hírek

Turistacsalogató programok

2010. április 20., 16:59
Még mindig a Savaria Történelmi Karnevál csalogatja Szombathelyre a legtöbb turistát az évben. Bár a rendezvényszervezők törekszenek arra, hogy más programokat is vonzóvá tegyenek, a históriás esemény továbbra is egyeduralkodó. Hogy ezen kívül mi valósul meg az idei eseménynaptárból, még nem tudni. Mivel nincs 2010-re költségvetés, kérdéses, mennyi pénzzel tudja támogatni a város a rendezvényeket.
Turistacsalogató programok


A Savaria Történelmi Karnevál, Közép-Európa legnagyobb históriás fesztiválja a legnépszerűbb szombathelyi program hosszú évek óta. A városba érkező turisták száma ilyenkor megsokszorozódik, tömeg van az utcákon, a programok helyszínein és telt ház a szálláshelyeken.

Egyik hotelbe már megérkeztek az első foglalások az augusztusi hétvégére. Többségében hazai vendégeket várnak. A karneváli időszak kiugró forgalmat hoz minden évben.

Jánoska Rita - marketing igazgató, Park Hotel Pelikán
"A karnevál vonz a városba sok turistát, akkor kétszer, háromszor is meg tudnánk tölteni a szállodát, akkora az érdeklődés. Az év során még a Savaria Táncverseny az, ami több látogatót vonz."

Idén májusban először rendezik Szombathelyen a Mediawave fesztivált, ami szintén sok vendéget csábíthat, csakúgy mint a júniusi Savaria Táncverseny. A többi esemény, mint például a herényi virágút, a Szent György-napi vásár és a Savaria Nyár szabadtéri koncertjei inkább a városlakókat mozgatják meg. A karnevál több mint 100 ezer fős látogatottságát egyik sem közelíti meg.

Stieber Eszter - irodavezető, AGORA Tourinform Iroda
"Idén is augusztusban, augusztus 20-21-22-én kerül megrendezésre, ilyenkor irodánk is látványosan érzékeli, hogy megnő a látogatók száma."

Vendégéjszakánként 360 forint idegenforgalmi adót kell fizetni, az ebből származó bevétel nagyrésze az év második felében folyik be a város kasszájába. 2008-ban volt a legtöbb, 18 millió forint, tavaly 15 millió, és idén is nagyjából ugyanennyit várnak.