Hírek

Turisztikai beruházások az Alpannonia Projektben

2019. szeptember 06., 14:54

Az aktív turizmus egyre inkább húzóágazattá válik az országban, de fejlesztésekre van szükség. Ausztria három tartománya és Nyugat-magyarország az Alpannonia Projekt keretében 1,8 millió Euró értékben valósulnak meg beruházások például Kőszegen is. A hétvégi Bakancsos Találkozó programsorozat keretében turisztikai szakmai konferenciát rendeztek.

Turisztikai beruházások az Alpannonia Projektben

A kőszegi Csónakázó tó kedvelt pihenőhelye a városnak, hosszú kihagyás után most újra lehet itt csónakázni, mellé strandröplabda pálya épült, és illemhely is lesz. Ez utóbbi rendhagyó kiállítótér is lesz, hiszen a gleccsertől a folyamig mutatja be a víz útját a környezettudatosság jegyében. Mindez az Alpannonia határon átnyúló turisztikai projekt keretében valósul meg. Az osztrák-magyar program célja az aktív turizmus fejlesztése.

Básthy Béla – elnök, Magyar Natúrpark Szövetség
„A természetjárás, a bakancsos turizmus szabadidős elfoglaltságból egyre inkább egyfajta gazdasági ágazattá is válik, és Kőszeg ebből szeretné kivenni a részét. Ezért is veszünk részt olyan együttműködésben, ahol olyan partnerekkel dolgozhatunk, akiktől tanulhatunk ezen a téren.”

A jó példákról és a feladatokról is szó esett a bakancsos találkozóhoz kapcsolódó szakmai konferencián.

Maria Maier - koordinátor, Wiener Alpen in Niederösterreich Tourismus GmbH
„A legfontosabb számunkra a határon átnyúló együttműködés, hiszen a térség sokáig szenvedett az elválasztottságtól. Célunk az, hogy a három tartomány: Alsó-Ausztria, Stájerország és Burgenland, valamint Nyugat-Magyarország egységként tudjon együtt dolgozni.”

A magyarországi aktív turizmusban rejlő lehetőségekről, a szükséges fejlesztésekről beszélt a szaktárca munkatársa, aki elmondta, a tervekben szerepel például egy egybefüggő országos kerékpárút hálózat megépítése is.

Berencsi Miklós – főosztályvezető, Innovációs és Technológiai Minisztérium
Megváltoztak az utazási szokások, ma már mindenki élményt, kihívást, kalandot keres, és nagyon sokszor ennek a közege maga a természet.

Az Alpannonia túraútvonal a Semmeringtől Kőszegig tart, 120 km hosszú. Épp ott végződik, ahol a magyar országos Kék Túra indul. A város teljesítménytúrákkal, kutyás- és gyermekprogramokkal népszerűsíti a bakancsos turizmust a hétvégén.

Győrffy Gábor – turisztikai menedzser, Kőszeg
„A mai napon már ingyen lehet lehet csónakázni a kőszegi Csónakázó tavon, és holnap pedig elindul a csillagszórás, hiszen éjszakai túra, hajnali túra, túrajátékok, a Holdfényliget Kalandparkkal ládamászás, óriáscsúszás és minden más várja a kedves vendégeket.”

A Bakancsos Találkozóra szombaton reggel a Herényiek Házából indulnak kerékpárosok, a várból pedig többek között a szombathelyi Borostyánkő Természetbarát Egyesület szervez túrákat.