Hírek

Tűzmegelőzés személyesen

2017. szeptember 21., 13:59

Egy Hunyadi utcai tömbházban tartottak sajtótájékoztatót a katasztrófavédelem szakemberei: arra hívták fel a figyelmet, hogy be kell tartani a tűzvédelmi előírásokat. Ezek között az egyik legfontosabb, hogy hagyjuk szabadon a menekülő-útvonalakat.

Tűzmegelőzés személyesen

Ez a kerékpár  rossz helyen van, mert elzárja a folyosó felét.

Horváth Adrián
“Lehet életveszélyes állapot is, tűz, úgyhogy úgy gondolom, hogy ezeket az utakat hagyjuk szabadon!”

A társasházak folyosóin, közlekedőin lepakolt tárgyak  azért veszélyesek, mert ha tűz üt ki az épületben, akadályozhatják a menekülést és a mentést is. A tűzoltók hangsúlyozták, hogy egy lángokban álló lakásba nem csak a forróság miatt nehéz bejutni.

Görömbölyi Róbert - hatósági osztályvezető, Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség
“A nyitott ajtón keresztül dől ki a füst, és a látási viszonyok drasztikusan lecsökkennek ilyenkor. Tehát ha ott szabálytalan tárolás tapasztalható, szekrények, kerékpár, akármi ott el vannak helyezve, akkor az nagy mértékben megnehezíti a mentést is, meg a tűzoltóknak a beavatkozás feltételeit is.”

Az utóbbi időben több társasházban is tájékoztatást tartottak a szakemberek. Az ellenőrzések során kisebb-nagyobb - szabálytalanságokat tapasztaltak a katasztrófavédelem illetékesei. Úgy vélik, ezek többsége információhiányból adódik.

Lakatár Gábor - vezető, Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség
“”A társasházi szövetkezetek részére minden évben tartunk egy fórumot, ahol feldolgozzuk az évben megtartott ellenőrzések során feltárt hiányosságokat. Ezzel párhuzamosan, illetve ezen túl a lakosság számára ügyfélfogadási időben rendelkezésre áll minden esetben az ügyintézők szaktudása, illetve az ügyintézők válasza a felmerült kérdésekre.”

Legutóbb egy középmagas épületben, a Váci utcában gyuladt ki egy szeméttároló helyiség Szombathelyen - többek között ezért is mennek ki a katasztrófavédők személyesen tájékoztatni az illetékeseket a tudnivalókról.