MNB
MNB - 2

Hírek

Tűzoltók versenyeztek Bükfürdőn

2019. július 02., 15:31

Másodszor adott otthont Vas megye a TFA HUNGARY Nemzetközi Tűzoltóversenynek. Hat ország 160 versenyzője jött el Bükfürdőre. A magyar győztes címet a hivatásosok kategóriájában Csernák Zsolt, az abszolút kategóriában legjobban teljesítő magyar versenyző címét pedig ifjabb Bodó László nyerte el.

Tűzoltók versenyeztek Bükfürdőn

Németországból, Romániából, Csehországból, Szlovákiából és Lengyelországból is érkeztek versenyzők a kétnapos versenyre.

Lakatár Gábor - vezető, Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség
“Az előző évhez közeli létszám jelentkezett a versenyre, az idei évben közel egyharmada a külföldi versenyző, illetve kétharmada magyarországi versenyző, a fővárosból, illetve a 19 megyéből jelentkeztek tűzoltók, így Vas megyéből is, közel 10 fős létszámmal.”

A védőruha súlya is számottevő, de még egy 80 kilós bábut is cipeltek ezen a versenyen az életmentő szakemberek. A pálya végén egy három méter magas paravánon kellett átmászniuk.

A 70 méter hosszú tömlővel is birkózniuk kellett a tűzoltóknak.

Kádárné Beke Gabriella - önkéntes tűzoltó, Csepregi Önkéntes Tűzoltó Egyesület
“Körülbelül 50 kiló vagyok, tehát nekem a súlyom miatt is egy igazán embert próbáló feladat, ami nekem nagyon nehezen ment a tegnapi nap folyamán is ugye a tömlőhúzás, a fizikát nehéz ugye átverni, az azért nagyon megerőltető volt, de a többin gyakorlással úgy gondolom, a technikát ki lehet dolgozni.”

Ezekkel a feladatokkal a katasztrófavédelmi szakemberek a mindennapi tevékenységük, vagyis a mentések során is találkozhatnak.

“azaz, jó lesz!” - és felkel a bábuval

Alapvetően a tűzoltók teherbíró képességét, a mentális felkészültséget mérte a verseny, de más haszna is volt.

Kurucz Csaba - tűzoltó őrmester, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
“Volt egy hölgy versenyzőnk, ő elsőre jött a TFA-n, önkéntes tűzoltó Bucsuban, és úgy jött ide, hogy rajtunk kívül senkit nem ismert, és tegnap állva tapsolt neki száz ember legalább, és szurkoltunk neki, hogy végigcsinálja, tehát én úgy gondolom, hogy ez csapatépítés szempontjából a legeslegjobb esemény!”

A nemzetközi verseny kísérőrendezvényein a gyerekek is ízelítőt kaphattak a tűzoltók munkájából: füsttel teli sátorba mehettek be légzőkészülékkel, és a tömlőt is kipróbálhatták.