Hírek

Ügyeletes orvos vagy mentő?

2011. április 13., 15:25

A Semmelweis Terv az orvosi ügyeletek irányítását az Országos Mentőszolgálatra bízná. Ez azt jelenti, ha a beteg a 104-es segélyhívót tárcsázza, panaszai alapján a szakképzett központi irányítószemélyzet dönti el, hogy az ügyeletes orvost, vagy a mentőt küldi hozzá.

Ügyeletes orvos vagy mentő?

Szombathelyen és kistérségében már 2003 óta így működik a rendszer. A mentőszervezet régiós vezetője kedden számolt be a tavaly elvégzett munkáról a Szombathely környéki települések polgármestereinek.

 

Egy beteghez indul az ügyeletes orvos a szombathelyi mentőállomásról. Tavaly több mint 20 ezer beteget láttak el a négy alapellátó ügyeletén. Ide, a mentőszolgálat irányítóközpontjába futottak be a hívások. Bár országosan még csak terv, itt már 2003-tól működik az úgynevezett egykapus rendszer. Azaz a betegnek nem kell azon gondolkodni, hogy ügyeletes orvost, vagy mentőt hívjon, ha panasza van. Elég, ha a 104-et tárcsázza.

Dr. Lórántfy Mária - regionális orvosigazgató, OMSZ
"Az irányításban dolgozók ezt nagyon nagy találati arányban el tudják dönteni, milyen szintű segítségre van a betegnek szüksége."


Ezt igazolja, hogy tavaly az ügyeletes orvosok az ellátottak mindössze 8 %-át utalták kórházba. A mentőszervezet regionális orvosigazgatója a rendszer előnyeit sorolja.


A megfelelő segítséget is gyorsabban kaphatta meg a beteg, ha panasza alapján úgy látták, nem ügyeleti ellátásra van szüksége, hanem mindjárt mentőt küldtek érte. Az orvosi ügyelet működtetéséhez a kistérségi társulás települései lakosságarányosan járulnak hozzá. Gondot okozott viszont, hogy néhány falu nem fizette be időben a rá eső részt.

Perl János - elnök, Szombathelyi Kistérségi Többcélú Társulás
"50 forintról van szó lakosonként. Ha egy település ebből az összegből akarná megszervezni az ügyeletet akár hétvégén, vagy éjszaka, ebből a pénzből nem tudná megcsinálni."


Ezért a társulás ülésén arról is szó esett, határozatban rögzítik, milyen szankcióra számíthat az a település, amely nem teljesíti időre fizetési kötelezettségét. Tavaly 43 ezer kilométert futottak az ügyeleti autók, ezért is volt szükség 2010-ben az egyik cseréjére. A gépjárművet a Szombathelyi Többcélú Kistérségi Társulás vásárolta, hogy hatékonyabb ellátást kaphassanak a településeken élők.