Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Új adócsomag várható

Adásban volt: Október 19.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Benyújtotta a hétvégén a kormány a jövő évi adócsomagtervezetet. Az elképzelések szerint jelentős változások lesznek az adózásban. Bevezetik az egykulcsos, 16%-os személyi jövedelemadót, a családok kedvezményeket kapnak, és változik a béren kívüli juttatások rendszere is. Megszűnnek a teljesen adómentes cafetériaelemek, többségük kedvezményes adózás alá kerül. Egyes vélemények szerint a kedvezményeknek köszönhetően jobban járnak a munkavállalók és a családosok, de az érdekképviseleteknek más az álláspontjuk.

Az egyik legfontosabb változás, hogy a jelenlegi kétkulcsos személyi jövedelemadó helyett egykulcsos, 16%-os adót vezetnének be. 2011-ben nem szüntetné meg a kormány az adójóváírást, de a mértéke csökken. Évi 2 millió 750 ezer forintig lehetne maximálisan igénybevenni. A kormány javaslatai között szerepel a családi adózási rendszer átalakítása. Már egy gyermek után is járna jövedelemkorláthoz nem kötött családi kedvezmény.  Görcz Gyula Csaba, az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület szombathelyi elnöke szerint a tervezett intézkedések egyértelműen kedvezőek a családok számára.

Görcz Gyula Csaba  - elnök, Alpokalja Nagycsaládos Egyesület Szombathely
"Ez munkára ösztönöz. Akik több gyermeket vállalnak, törekednek arra, hogy próbáljanak túlórákkal, másodállással pluszmunkához jutni. Nem segélyként kapják meg, hanem a megdolgozott pénzüket az új adórendszer a családoknál hagyja."

2011-től változna a béren kívüli juttatások rendszere is. Ezek többsége úgynevezett kedvezményezett juttatások közé fog tartozni, amely után csak a 16%-os adót kell megfizetni, azt is a munkáltatóknak. Ezen kívül egyéb közterhet nem. A Prenornál évente több mint 10 millió forintot fordítanak melegétkezési utalványokra, mondja a cég főkönyvelője. A magas, 95%-os adóteher miatt például hidegétkezési utalványt nem ad a cég. A kedvezőbb adózásnak köszönhetően emelkedhet a dolgozóknak adott juttatások összege.

Csuka Imréné -  főkönyvelő, Prenor
"A cafetéria összegszerűségét a mi cégünk is szeretné megőrizni. Ezzel a kedvező kulccsal, ez már jövedelmezőségi szint, hogy tudjuk-e növelni. A munkavállaló részéről nagyon kedvező."

Csuka Imréné szerint az új, ún, megújulási kártya is segítheti a dolgozókat. Ez egy készpénzhelyettesítő fizetőeszköz lenne, amely meghatározott összegig nyújtana lehetőséget bizonyos szolgáltatások megvásárlására. Egyes szakszervezeti vélemények szerint ugyanakkor nem minden munkavállaló jár jól a változásokkal. Az érdekképviseletek szerint az alacsonyjövedelműek nem tudják majd igénybevenni a családi adókedvezményt, az egykulcsos adót sem tartják jónak, mivel annak bevezetéséhez nincsenek meg a gazdasági feltételek. Emellett a cafetériára vonatkozó szabályozással sem elégedettek.

Horváth Csaba - regionális képviselő, MSZOSZ
"A szomorú az, hogy szuperbruttósítja és belevonja abba a bérbe, amiből adót lehet vonni. És ez már nem jó nekünk, mert ezt nem a munkáltató, hanem a munkavállaló fogja megfizetni, 16%-kal."

A javaslatokat a közeljövőben tárgyalja az Országgyűlés.


2010. október 19.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében