Hírek

Új állandó kiállítás nyílt a Savaria Múzeumban

2019. június 24., 13:29

A Múzeumok Éjszakáján nyílt meg a Savaria Múzeum állandó kiállításának újabb egysége, amelyen Vas megye és Szombathely népvándorlás- és középkori történetét ismerhetik meg a látogatók. A tárlat egyik különlegessége az a grafika, amely a megyeszékhely főterének 17. századi képét örökíti meg úgy, ahogy azt eddig még senki sem látta.

Új állandó kiállítás nyílt a Savaria Múzeumban

A Savaria Múzeum állandó kiállításának újabb tereiben arra kap választ a látogató, hogy mi történt térségünkben a Római Birodalom bukása utáni évszázadokban.

Csapláros Andrea - múzeumigazgató, Savaria Múzeum
“A témája, mint ahogy azt már tudják, a Változó kultúrák változó tájban, a neolitikumtól most már a középkorig kísérik végig Vas megye történetét, és nem csak Vas megye, hanem Szombathely történetét is.”

A római kor után környékünkön hosszabb-rövidebb ideig megtelepedő gótok, hunok és langobardok hagyatéka a térség temetőiben maradt fenn. Ebből a korszakból egyebek mellett bizánci aranypénzek, fegyverek, agyagedények, különböző használati tárgyak és a korszakban divatos koponyatorzítás emlékei is előkerültek, mellettük egy Karoling-kori boronaház részlete is megtekinthető. A középkori Sabariába a városfalon nyíló kapun léphetünk be, és máris a háromszögletű, 17. századi Fő téren találjuk magunkat.

Pap Ildikó Katalin - régész, kurátor - Savaria Múzeum
“Ami mögöttem látható, az Szombathely város 17. századi városképe, annak is a legfontosabb eleme a mögöttem látható vár, ami ugye már nem látható, hiszen a 18. század közepén elbontották, de ennek a várnak óriási jelentősége van abban, hogy Szombathely visszakapta a megyeszékhelyi titulust.”

A téren elrejtett, nyitható vitrinekben elhelyezett tárgyak a város fejlődéséhez szükséges piaci pénzforgalomra és a különböző privilégiumokra utalnak. Ebben a helyiségben egy püspöki borkimérésbe is bepillanthat látogató, és érdemes megcsodálni a módos szombathelyi polgárok által a hajdúk elől elásott reneszánsz kincslelet szebbnél szebb darabjait is.