Hírek

Új bemutatóra készül a Mesebolt Bábszínház

2017. szeptember 25., 16:03

Ezúttal a legkisebbekhez szólnak. Szöveg és zene nélkül, egyszerű akusztikus aláfestéssel és egy sokoldalúan használható anyaggal, a papírral tesznek csodát a színpadon. A darab október elsején látható először.

Új bemutatóra készül a Mesebolt Bábszínház

A pöttöm, vagyis a 4 évesnél fiatalabb nézőknek készül a Mesebolt Bábszínház legújabb előadása, a Papírvarázs. Az alapgondolat szerint a darab által a kisgyermek tulajdonképpen az őt körülvevő világot ismeri meg.

H. Nagy Katalin - rendező, alapító igazgató, Mesebolt Bábszínház
“Elsősorban természetesen azt a környezetet, amiben él odahaza. Aztán a tágabb környezetet, a természetet vagy a bölcsiben található dolgokat. És ezeknek a felhasználásával,  vagy ezeknek az anyagoknak a beépítésével próbáljuk meg a nagyon egyszerű animációs eszközökkel vinni őket a színházi látásmód felé.”

Mindebben az egyik legkézenfekvőbb anyag, a papír segít a színészeknek.

A szalagok sokszor önálló életet élnek, nem könnyű velük dolgozni.

Kovács Bálint - bábszínész, Mesebolt Bábszínház
“A papír legelső formájától a báb legvégéig ott vagyunk a készítés folyamatainál, és így sokkal könnyebb vele bánni, mert pontosan tudom, hogy mit, mikor, hogyan ragasztottam, hogyan tettem föl, hogyan van kisúlyozva, és így sokkal könnyebb vele animálni.”

A társulat régóta szívén viseli a legkisebbek sorsát. Kevéssé ismert, hogy a gondozónői képzésekbe is bekapcsolódnak bábos kurzusaikkal, és rendszeresen színpadra állítanak ehhez a korosztályhoz szóló előadásokat is.

Kovács Géza - igazgató, Mesebolt Bábszínház
“Minden szombathelyi bölcsődés gyerek évente egyszer legalább találkozik az előadásainkkal. Az országos gyakorlattól eltérően mi nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy a bölcsődékbe vigyük ki az előadásainkat, és ott találkozzanak a gyerekek. De nagyon fontos nyilvánvaló, hogy a szülők és a gyerekek is együtt jöjjenek el ezekre az előadásokra.”

Így rögtön meg is tanulhatják, otthon pedig maguk is használhatják ezt a technikát a családok. A Papírvarázs premierje október elsején 10 órakor lesz az MMIK-ban.