MNB - 2
MNB

Hírek

Új bűnmegelőzési program Szombathelyen

2015. április 16., 19:16

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a szombathelyi közterület-felügyelet bázisára épülő mintaprojektet. Ennek eredményeként a megyeszékhelyen az országban elsőként olyan bűnmegelőzési program valósulna meg, amelynek révén javulna a város lakosságának biztonságérzete is.

Új bűnmegelőzési program Szombathelyen

Szombathely az ország legbiztonságosabb városai közé tartozik. Az elmúlt 4 évben közel százmillió forintot fordítottak a térfigyelő kamerarendszer bővítésére, a mezőőri szolgálat létrehozására, valamint a közterület-felügyelet létszámbővítésére és technikai eszközeinek beszerzésére, ezzel is hozzájárulva a közbiztonság javításához.

Puskás Tivadar, polgármester
"Részben az állampolgároknak részben a rendvédelmi szerveknek köszönhető ez, hogy ilyen nagyszerű eredményeink vannak. Ezzel a projekttel, ezzel az összefogással ezt szemléletet sikerül továbbvinni és ezzel az eredményeket sikerül javítani"

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által kidolgozott modellprogram a rendészeti szervek együttműködésén alapul. A projekt a szombathelyi Közterület-felügyelet bázisára épül, mivel ennek a szervezetnek a tevékenysége öleli fel legszéleskörűbben az önkormányzati rendészeti tevékenységeket.

Varsányi Péter, igazgató, Szombathelyi Közterület-felügyelet
"A Közterület-felügyelet most már nem csak a klasszikus járőrszolgálatot látja el, hanem működteti a mezőőri szolgálatot, működteti a motoros szolgálatot, a gyorsreagálású egységet, 24 órában működteti a térfigyelő-kamera központot, az állategészségügyi és ebrendészeti telepet, tehát felöleli teljes mértékben az önkormányzati, rendészeti tevékenységnek a fogalmi körébe tartozó tevékenységeket."

A program az adott lakókörnyezethez igazodva próbálja tovább növelni a lakosság biztonságérzetét.

Hatala József, elnök, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács
"Más probléma van a város egyik kerületében, más a lakótelepi, más a kertes övezetben, más a mezőgazdasági övezetben és felmérték az ott jelen levő biztonságot kockáztató vagy veszélyeztető helyzeteket és ezekre célirányos programokat fognak indítani."

A májusban induló, egy évig tartó projekt célja a bűnmegelőzés, az áldozattá és elkövetővé válás kockázatának csökkentése.