Hírek

Új civil kezdeményezések első tapasztalatai

2018. május 24., 13:09

A nemrég kialakított áldozatsegítő központ és egy ősz óta működő vallási rádió is bemutatkozott a legutóbbi civil sajtóreggelin az Arborétumban.

Új civil kezdeményezések első tapasztalatai

Az országban harmadikként nyílt áldozatsegítő központ Szombathelyen: az első két hónap tapasztalatairól és közelgő rendezvényeikről a civil sajtóreggelin számoltak be. Hamarosan érzékenyítő és tájékoztató képzéseket tartanak szakmai körökben, de nyilvános eseményeik is lesznek.

Kámán-Németh Martina - koordinátor, Áldozatsegítő Központ
“Több rendezvényre is meghívást kaptunk. Például a Szombathelyi törvényszék meghívására nemzetközi konferencián veszünk részt, és az osztrák partner számára bemutathatjuk majd Magyarország áldozatsegítő rendszerét. Június végével pedig a Múzeumok Éjszakáján elnevezésű programon tematikus programmal készülhetünk, és az internetes zaklatás témakörét tudjuk bemutatni az érdeklődőknek.”

Szintén a kezdeti lépésekről tájékoztatott a tavaly ősszel indult Mária Rádió. Beszámoltak róla, hogy a régió civil szervezeteivel is egyre szorosabb kapcsolatot ápolnak. Adományokból, önkéntesek közreműködésével készített műsoraikban is teret adnak nekik.

Horváth József - lelki vezető, Mária Rádió Savaria
“Nem csupán vallási magyarázatok vannak, tehát hittani magyarázatok - ez is benne van természetesen a dolog természeténél fogva, de az emberi értékeket tesszük középre, az erkölcsi értékeket, a gazdasági értékeket, a demokráciának az értékeit, szóval mindazt, ami etika, mindazt, ami érték.”

A herényi városrész családias hangulatú rendezvényét Nagy Krisztina ismertette. A tervek szerint június 10-én, vasárnap egy napra kitárulnak Herény kapui, és az ott élők megmutatják értékeiket: foglalkozásukat, hobbijukat, élettörténetüket. Részletek a közösségi médiában és a herenyiek.hu oldalon olvashatóak.