Hírek

Új elektromos ivókutat épít az evangélikus egyházközség

2017. szeptember 21., 14:00

A reformáció 500. évfordulójának emléket állító kút közösségi összefogás eredményeként, önkormányzati támogatással és a hívek adományából épül.

Új elektromos ivókutat épít az evangélikus egyházközség

Csiszolják az ivókút már elkészült nyolcszögletű talapzatának tetejét, nemsokára érkezik a rá illeszkedő medence rész is. Külsejét trieszti mészkő alkotja. A munkálatokat Módy Péter, a Rumi Rajki Műpártoló Egyesület tagja irányítja. Az épülő kút egy új emlékpontja lesz Szombathelynek, és ugyanakkor fontos állomását képezi majd a Via Sancti Martini útvonalának.

Módy Péter - szobrász, restaurátor
"Számomra ez egy nagyon izgalmas téralkotási feladat volt, ugyanakkor a reformáció és maga a kereszténység történetével kapcsolatos ábrázolásokat is el tudunk helyezni ezen a kúton, ami majd a kúthoz közel lépő emberek számára a maga részletességében, finomságában ki tud bontakozni."

Mind a 8 lapra kerülnek majd ilyen képalkotások, amelyek Pünkösdtől napjainkig összefoglalják az egyház történetét és emléket állítanak a reformáció 500. évfordulójának.

Gregersen-Labossa György - evangélikus lelkész
"Kicsit a 21. századot is képviseli, mert egy úgynevezett intelligens tábla is lesz mellette, ami azt jelenti, hogy egy mobilaplikációval, hogy ha erre valaki rámegy, megjelenik egy felület, ahol a kútnak a képeit, szimbolikáját ismerheti meg, az egyházközségnek az életét, miközben kortyolgatta a friss vizet."

Az alapozási munkálatokat követően megérkeztek a kút medencéi is. Ezeket a szakemberek daru segítségével helyezték a talapzatra, majd rozsdamentes acélcsavarokkal és különleges ragasztóanyaggal rögzítették. A mintegy 14 millió forintból megvalósuló ivókút építési munkálataival várhatóan október közepén végeznek a szakemberek.