Hírek

Új elemmel bővül a herényiek háza hétvégi programkavalkádja

2020. szeptember 16., 19:31

A Herényi Heti Piac és a Herényi Esszenciák rendezvénye, valamint az  Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódó programok - ezt a kavalkádot kínálja az érdeklődőknek péntektől vasárnapig Herényi Kulturális és Sportegyesület a Nemzeti Művelődési Intézettel karöltve. A részleteket a szervezők ismertették.

Új elemmel bővül a herényiek háza hétvégi programkavalkádja

Helyi értékek napja tematikával várja pénteken a látogatókat a Herényi Heti Piac. Helytörténeti kiállítás, népművészek és kézművesek bemutatója, komédiások, népdalosok fellépése, játszóház színesíti a programot.

Éles Krisztina - megyei igazgató, Nemzeti Művelődési Intézet  
“Minden olyan lehetőséget igyekszik a NMI megragadni, amivel kapcsolatba tudja hozni egymásssal a helyi értékek köré szerveződő közösségeket. Azt szeretnénk, hogy méltó körülmények között tudják megmutatni, vagy abban az időszakban mi mindent gyűjtöttek, honnan hova jutottak el, mert hiszen Vas megyében nagyon aktívak az értéktári közösségek, 124 értéktár bizottság van.”

Szombaton hat órától a herényi templomot mutatja be Károly Frigyes, majd nyolctól Koroknai András orgonakoncertje hangzik el. A Herényiek Házában pedig Stift Zoltán atya képei láthatók.

Ezekkel a rendezvényekkel az Ars Sacra fesztivál országos programsorozatához kapcsolódik az egyesület.

Nagy Krisztina - ügyvezető titkár, Herényi Kulturális és Sportegyesület
“Azt célozza meg, hogy közelebb kerüljön a vallásosság az emberekhez. Mi is három programmal csatlaoztunk ehhez, amelyek egy része a Herényiek Házában, a másik pedig a herényi Szent György-temlomban kerül megrendezésre.”

A Herényi Virágút elmaradt a járványhelyzet miatt, a Herényi Kulturális és Sportegyesület akkor videósorozattal próbált segíteni a kertészeknek, pénteken és szombaton pedig több kertészet is meghosszabbított nyitvatartással várja a látogatókat.

Simon Ádám - kulturális szervező, Herényi Kulturális és Sportegyesület
“Egy országosan egyedülálló programmal, a Kertészek éjszakájával igyekszünk felhívni a figyelmet a kertészetekre, és megspékelve különböző kulturális és zenei programokkal, kertészeti előadásokkal egy olyan vásárlási élményt tudjunk ott is, a kertészetekben biztosítani, mint ami a Herényi Heti Piacnál is megvalósult.”

A kertészetek mellett szombaton megnyitja portáját a látogatók előtt Ekk István, aki megmutatja bonsai-ait, vasárnap pedig Karvalics Lászlóné udvarában a Herényi Nótakör tagjaival gondoskodik a jó hangulatról. Vásárnap délután fél kettőtől a Kámoni Arborétumban tart szakvezetést Németh Gábor igazgató.