MNB - 2
MNB

Hírek

Új hinta a horvát iskolában

2017. október 19., 22:10

Egy új hintával gyarapodott a szombathelyi horvát nemzetiségi oktatási és nevelési intézmény udvara. A beruházás Ipkovich György önkormányzati képviselő támogatásával valósult meg több mint fél millió forintból.

Új hinta a horvát iskolában

"Mate Sinkovic: Moj otac..."

Az avató ünnepség az idén indult horvát általános iskola elsőseinek kulturális előadásaival kezdődött. Egyre erősebb a horvát nemzetiség Szombathelyen - ezt támasztja alá a tavaly megalakult óvoda, amelynek csoportjába ma már huszonöten járnak, valamint a 12 fős első osztály.

Győrvári Gábor Zoltán - iskolaigazgató
"Az intézményt igyekszünk fejleszteni, az óvodát, általános iskolát és ez erőt ad az itteni képviselőknek, a horvát önkormányzatnak, hogy ők is motiváltabbak legyenek és ennek eredménye a hinta felállítása, tehát így kerestük meg képviselő urat, aki nagyon pozitív választ adott erre a dologra."

Szombathelynek ez a része régen háromnyelvű volt, hiszen a magyarok mellett sok német és horvát ajkú lakos élt itt - fogalmazott köszöntőjében Ipkovich György, aki képviselői keretéből 500 ezer forinttal támogatta a projektet.

Ipkovich György - önkormányzati képviselő
"Az én apám horvát származású, így aztán picit nemzetiségileg is kötődök ehhez a vidékhez, illetve ehhez a nemzetiséghez és megkerestek - mivel van rá lehetőség és a gyerekeket szolgálja - ahol a gyerekeket lehet kényeztetni az a boldog vidék, és itt lehet úgy néz ki."

5 évvel ezelőtt merült fel a gondolat, hogy Szombathelyen létre kellene hozni egy horvát nemzetiségi oktatási, nevelési intézményt. Az egykori Gyermekek Háza épületét a város önkormányzata biztosította az oktatási központ létrehozására.

Puskás Tivadar - polgármester
"Hamarosan a Szent Györgyi-iskola átalakítása is megtörténik majd és a Szent Györgyi-iskola lesz annak a helyszíne, ahol a horvát oktatás folyik az óvodától egészen a középiskoláig bezárólag."

Az összesen 575 ezer forintból megvalósuló új „napocska kettes hintát” az ünnepséget követően azonnal birtokba vették a kicsik.