Hírek

Új iparterület - 15 hektáron 10 telket közművesített a SZOVA a Sárdi-ér úton

2019. június 14., 14:43

Milliárdokat hozhat Szombathelynek a most befejeződött terület-közművesítés a Sárdi-ér úton. A SZOVA egy 15 hektáros földterületen 10 darab alapinfrastruktúrával ellátott telket alakított ki. Az új iparterület létrejöttével Szombathely ismét fogadni tudja a betelepülni szándékozó vállalkozásokat.

Új iparterület - 15 hektáron 10 telket közművesített a SZOVA a Sárdi-ér úton

Visszafizetni saját erőből a 2006-ban kibocsátott svájci frank alapú kötvényekkel kapcsolatos több milliárd forintnyi terhet oly módon, hogy az ne befolyásolja a város költségvetését - ezt a célt szolgálta a SZOVA 2015-ben megfogalmazott stratégiai fejlesztési terve - idézte fel Molnár Miklós alpolgármester a Sárdi-ér úti műszaki bejáráson. A 2018-ban megkezdődött területi infrastruktúra-fejlesztés a napokban fontos mérföldkövéhez érkezett.

Molnár Miklós - alpolgármester
"Kulcsprojekt volt a Sárdi-éri ingatlanoknak a közművesítése, amely kb. egy 500 milliós TOP-fejlesztésből valósult meg, elkészült, zajlik a használatbavételi engedélyezési eljárás és létrejött 14,7 hektárnyi értékesíthető terület, amelyből közel 3 hektár a SZOVA részéről kerül hasznosításra, az ún. városi szolgáltató központ épül meg itt."

Kiépítették a csapadékvíz-elvezetést, az út-, az ivóvíz-, a szennyvízhálózatot, az áramellátást, a közvilágítást és a tűzcsapokat. Az érintett területek iránt már most komoly érdeklődés mutatkozik olyan cégek részéről, amelyek helyhiány miatt nem tudják bővíteni telephelyüket.

Koczka Tibor - alpolgármester
"Egy 2-3 milliárd forintos beruházásról beszélünk összességében, de ennek a vonzata, telekértékesítések, aztán a SZOVÁ-nak a korábbi területének az értékesítése, hasznosítása, akár bérbe adása úgy gondolom akár 9-10 milliárd forintos nagyságrendet is lehet. Ez a beruházás milliárdokat fog hozni Szombathelynek."

A Modern Városok Program keretében mintegy 1,5 milliárd forintból épül meg több ütemben 2020-ig az új városi szolgáltatóközpont, ezzel kapcsolatban jelenleg a közbeszerzési eljárás zajlik. Ide költöztetik ki a Welther Károly, Jászai Mari utcai szolgáltatókat és a Távhőt is. Az így felszabaduló városi ingatlanokat pedig szintén értékesíteni lehet majd. A műszaki bejáráson elhangzott, hogy a kötvények visszafizetésének határideje 2032-ben jár le, amit a SZOVA saját erőből tud finanszírozni.