MNB - 2
MNB

Hírek

Új, korszerű betegágyak a Markusovszky Kórházban

2018. június 15., 14:43

80 elektronikusan mozgatható és 12 intenzív osztályokon használatos, korszerű betegággyal gazdagodott a szombathelyi  Markusovszky Kórház. Ez a fejlesztés része annak az uniós projektnek, amelynek célja az országosan egységes ápolási eszköpark kialakítása.

Új, korszerű betegágyak a Markusovszky Kórházban

“Nagyon jó, kényelmes, alacsonyra lehet, vagy éppen magasabbra lehet emelni az ágyat, az éjszaka már aludtam rajta és nagyon kényelmes volt az ágy!”

Ez a celldömölki hölgy nagyon örül a korszerű fekvőhelynek. Kedden érkeztek meg és azonnal megkapták a betegek ezeket a multifunkcionális és nagyon kényelmes ágyakat, a hozzá tartozó matracokat, infúziós állaványokat, éjjeliszekrényeket és más eszközöket.

Nagy Lajos - főigazgató, Markusovszky Kórház
“Az ágyaknak az elhelyezése olyan felmérés alapján történt, hogy konkrétan melyik osztály kapja meg, hogy hát nagyjából képben vagyunk abban, hogy melyik osztálynak milyen a betegágy-helyzete, és azokat a nem rossz, de már leggyengébb állapotban lévő ágyakat cseréltük ki ezekre a modern ágyakra, amik aktuálisak.”

A Markusovszky Kórházat azonban a város is igyekszik a lehető legnagyobb mértékben támogatni.

Puskás Tivadar - polgármester
“A város és a kórház között van egy megállapodás, ami azt jelenti, hogy minden esztendőben stratégiai jellegű célokban igyekszünk segíteni a kórházat, ez korábban is így volt és ezután is így lesz.”

Az országgyűlés által elfogadott jövő évi költségvetésben az eddiginél mintegy 100 milliárddal több pénzt szánnak az egészségügyre - hangzott el azon a sajtótájékoztatón.  

Hende Csaba - alelnök, Magyar Országgyűlés
“Egy 16 milliárd forintot meghaladó országos program részeként kapott az összesen 21 ezer vadonat új ápolási eszközből jó néhányat a Vas megyei Markusovszky Kórház, itt most konkrétan 92 darab korszerű ágyról és a hozzá tartozó kiegészítő felszerelésekről van szó.”

Az új eszközök nem csak a betegek helyzetét, de az ápolók munkáját is jelentősen megkönnyítik: nem csak a fej- és lábrész, valamint a magasság álítható, de abszolút biztonságos, és  életmentő is lehet.

Horváth Tímea - osztályvezető ápoló, Kardiológiai és Belgyógyászati Osztály, Markusovszky Kórház
“Mind a fejrésznél, mind a lábrésznél van egy ilyen védőrács, ha a fekvőbeteg jön, mindkét oldalon felhúzzuk, és nem tud leesni. Egy gombnyomással lemozdítható. Azon kívül ha a beteg rosszul van, akut eset van, és reanimálás, az ágyvégek leemelhetők, mindkét oldalon könnyen a beteghez férünk.”

Rövidesen további ágyakat és más eszközöket is kap a kórház. A 2020-ig tartó uniós projekt részeként hamarosan új nővérszállót is kialakítanak - a lakhatási lehetőséggel, és az ezzel összefüggő életpálya-modellel is vonzóbbá szeretnék tenni a munkát az ápolók számára Szombathelyen.