Hírek

Új munkahelyek jöhetnek létre

2010. február 26., 18:50
Március 12-ig lehet pályázatokat benyújtani munkahelyteremtő támogatásra. Az elmúlt években mintegy 300 millió forint támogatást nyertek el a vasi cégek, vállalkozások és közel 400 új munkahely jött létre. Cégvezetők Híradónknak azt mondták: ebben a gazdasági helyzetben minden pályázat óriási segítséget jelent a vállalkozásoknak.
Új munkahelyek jöhetnek létre


A multifunkcionális, mintegy 100 fajta péksütemény gyártására alkalmas berendezést még 2008-ban vásárolta egy vasszécsenyi sütőipari cég, amit többek között a munkahelyteremtő támogatásból finanszíroztak. A 2008-as és 2009-es sikeres pályázatoknak köszönhetően nemcsak technológiai fejlesztésre került sor a vállalkozásnál, hanem 24 ember felvételére, foglalkoztatására is.

A cég tulajdonosa elmondta, hogy már 2007-ben indultak ezen a pályázaton, de akkor nem nyertek. Az utóbbi két évben viszont közel 25 millió forintot kaptak, ami a bővítéshez nagy segítséget jelentett számukra.

Zsolnai Zoltán, tulajdonos, Zsolnai Sütő-és Édesipari Kft.
"Nagyon nagy jelentőssége van számunkra ennek a fejlesztésnek, mivel 50%-os támogatás mellett valósult meg a pályázat, de ennek ellenére komoly lehetőséget biztosított a fejlődésre és nagyon fontos, hogy helyi munkavállalók foglalkoztatását helyeztük előtérbe és ebből a község munkaerőpiaci helyzete is javulhat."

2006 óta 11 Vas megyei cég, több mint 280 millió forint támogatást kapott munkahelyteremtő beruházásra. Ennek köszönhetően közel 350 ember jutott álláshoz. Egyik szombathelyi cégben például 15-en. Szakemberek azt mondják: a jól megírt és hiánytalanul benyújtott pályázatok, amelyekhez a cégeknek a szükséges önrészt is biztosítaniuk kell, ami azonban nem lehet banki hitel, számíthatnak támogatásra. Országosan megközelítőleg 2 milliárd forintot áll rendelkezésre.

Rodler Tamás, főigazgató helyettes, Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
"Támogatás munkahelyenként 800 ezer forintból indul, térségi besorolástól függően, 100-200 ezer forinttal nőhet. Ha nyilvántartott álláskeresőket vesz fel, az további 300 ezer forintot jelenthet."

Egy pályázó maximum 80 millió forintot nyerhet, hátrányos helyzetű térségben 160 milliót. A pályázatokat március 12-ig kell benyújtani a Munkaügyi Központokhoz. Döntés április 30-ig várható.