Hírek

Új szakmai besorolást kapott az Iseum: kiállítóhelyből gyűjteménnyé vált

2020. december 15., 23:06

Ezzel a szombathelyi muzeális intézmények közül a Smidt Múzeummal és a Vasi Skanzennel került egy kategóriába. Az átsorolás rangot jelent és azt, hogy az Iseum területén előkerült leletek saját, külön régészeti gyűjteményt alkotnak majd.

 

Új szakmai besorolást kapott az Iseum: kiállítóhelyből gyűjteménnyé vált

A muzeális intézmények tevékenységük, az általuk nyújtott szolgáltatások, szakmai és technikai jellemzőik alapján különböző kategóriákba tartoznak. Minél több feltételnek felelnek meg, annál magasabb szakmai besorolást kapnak. AZ Iseum eddig muzeális kiállítóhely volt, ahogy például a Romkert is, decembertől azonban közérdekű muzeális gyűjteménynek számít a kultúráért felelős miniszter döntése alapján. Az intézmény vezetője szerint az Iseum évek óta megfelelt minden követelménynek, amelyek közül a legfontosabb, hogy nemcsak kiállító helyisége, de gyűjteményi raktára is van, ahol a szentély és környezete területéről előkerült leleteket őrzik.

Csapláros Andrea - múzeumigazgató, Savaria Múzeum
Nagy területről van szó, a római insuláról beszélünk, a gyűjteménynek a kezelése így az ottani kollégáknak a kezébe kerül most már hivatalosan is, eddig is ők kezelték. Ami fontos lenne, a Pásztor utcában egy olyan részt kialakítani, ahol külön tudjuk ezt jelezni, és külön tudjuk gyűjteni ezeket az anyagokat, ami az Iseumhoz tartozik.

Az új szakmai besorolás feltétele volt az is, hogy az Iseum hetente legalább egyszer 4 órára biztosítja a kutatás lehetőségét, és az intézmény profiljának megfelelő muzeológust alkalmaz.

Az átsorolást a fenntartó önkormányzat kezdeményezte.

Horváth Soma - alpolgármester
Ez egy méltatlan helyzet volt, hogy egy kultikus intézményéről van szó a városnak, ami eddig tulajdonképpen kiállítóhelyként funkcionált, miközben az az érték, ami benne van, illetve az az építészeti érték, amit látunk, az egy sokkal magasabb rangot érdemel, úgyhogy azt gondolom, hogy most minden a helyére került.

Az új besorolással tovább nőtt az intézmény rangja, amelytől újabb pályázati forrásokat és még több látogatót remélnek. Hiszen az Iseumé a tágabb régió egyetlen ókori vallástörténeti kiállítása, amelyhez hasonló legközelebb Olaszországban van.