Hírek

Új Széchenyi Terv

2011. január 26., 17:57
A foglalkoztatás bővítése, a pénzügyi stabilitás fenntartása, a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése, hazánk versenyképességének javítása áll az Új Széchenyi Terv középpontjában. 7 kiemelt fejlesztési területet jelöl meg a program, amely a várakozások szerint hosszútávon biztosítja Magyarország fejlődését.
Új Széchenyi Terv

Ez a szombathelyi ingatlaniroda az elmúlt években nem nagyon vett részt pályázatokon. Többek között a feltételrendszer miatt, mondja az ügyvezető. Pedig fejlesztenének, ezért most részt vennének az új Széchenyi Tervben. Bár a részletek még nem teljesen ismertek, több ponton társadalmi egyeztetés is várható.

Heckenast István - ügyvezető
"Miután bent van az otthonteremtés is a 7 pontban, valahol ott kell megtalálni a kiutat. Ezen belül pedig, ha meg kell jelölni mi a fontos, akkor az ökoprogram. A szigetelés, a passzívházak, ami a jövő szempontjából érdemi változást jelethet számunkra."

Egy pályázati tanácsadással foglalkozó szombathelyi cég vezetője is azt mondja: a vállakozások körében nagy az érdeklődés a Széchenyi Terv iránt.

Keszei Andrea - ügyvezető, Savaria Agentura Kft.
"Hitelhez jutni ma nem egyszerű a krízis idején. A forrásszerkezet kialakításánál ma már számolnak a gazdaság szereplői avval, hogy forrásként támogatást hoznak be hitel és az önreő mellé."

Az Új Széchenyi Terv 7 fejlesztési irányt, kitörési pontot jelöl ki a következő évekre Magyarország számára. 2013-ig 2000 milliárd forint áll a vállalkozások rendelkezésére uniós és hazai forrásokból fejlesztésekre - hangzott el a Széchenyi Tervet bemutató országos tájékoztató szombathelyi állomásán.

Petykó Zoltán - elnök, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
"Alapcél a foglalkoztatás növelése, amit a GDP növelésén keresztül, egy gazdasági növekedésre építő gazdaságpolitikával szeretnénk megvalósítani. Másik kulcsfontosságú terület a kis-és középvállalkozásoknak a gazdaság vérkeringésébe történő intezívebb bevonása."

Átalakul az uniós források elosztásának és pályázatainak rendszere, hangzott el a fórumon. Ennek célja, hogy a vállakozások egyszerűbben és gyorsabban jussanak hozzá az általuk igényelt támogatási összeghez. Megszűnik például az eddigi kétfordulós bírálati rendszer, lehetőség nyílik a pályázatok cd-n történő beadására, az adatlapok terjedelme is csökken és egyszerűsödik a nyilatkozattétel. A pályázatok egy részét már januárban kiírták. A támogatások igénylésének második köre márciusban indul.