Hírek

Új technológia a Vasivíznél

2019. október 21., 14:18

A VASIVÍZ Zrt.-nél is a kiemelt költségtényezők közé tartoznak a villamosenergia-felhasználásért kifizetett összegek. Ezek csökkentését szolgálja az a közelmúltban bevezetett új technológia, amelyet csütörtökön délelőtt szakmai tanácskozás keretében mutattak be Szombathelyen.

Új technológia a Vasivíznél

Az új, az energiafelhasználást csökkentő technológia működési elvével, valamint az üzemeltetés eddigi tapasztalataival ismerkedhettek meg csütörtökön a vízügyi szakemberek. A VASIVÍZ Zrt. szombathelyi szennyvíztisztító telepén tartottak szakmai tanácskozást.

Németh Gábor - műszaki igazgató, VASIVÍZ ZRT.
„Mint a gazdasági társaságok általában, a VASIVÍZ Zrt. is törekszik a források optimális felhasználására. Mint vízi közmű szolgáltató két nagy költségtényező van, az egyik a bérköltség, a másik az energiaköltség. Rengeteg géppel kell üzemeltetni a vízellátó rendszereket, illetve szennyvíztisztító rendszereket. A mai napon egy szakmai program keretében is próbálunk tájékoztatást nyújtanunk egy beruházásunkról ami itt valósult meg a szombathelyi szennyvíztisztító telepen.„

A fejlesztés optimalizálja a működését a biológiai szennyvíztisztító medencéknél alkalmazott hőlégbefúvó berendezéseknek, amelyeknek magas a villamosenergia-felhasználása.

Kiss Gábor - szennyvíz-szolgáltatási üzemmérnökség-vezető, VASIVÍZ ZRT.
A szennyvíztisztító telepeknek viszonylag magas a villamosenergia igénye a tisztítási folyamatban lévő gépegységeknek köszönhetően. Ezek közül is az egyik legjelentősebb a biológiai medencéknek a levegő ellátásért felelős légfúvók. Most egy olyan légfúvó vezérlést alakítottunk ki, ami Magyarországon egyelőre egyedülálló, mi kezdtük el alkalmazni.

Az új technológia bevezetésétől a VASIVÍZ Zrt.-nél a villamosenergia-felhasználás jelentős csökkenését remélik, az így megtakarított összeget más, fontos célokra fordítják majd a társaságnál.