Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Új típusú szelektív hulladékgyűjtő szigetek

Adásban volt: 2019. április 12.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Felhasználóbarát, esztétikus, akadálymentes, vandál- és állatbiztos – új típusú szelektív hulladékgyűjtő szigeteket hoz létre az országban elsőként a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a leglátogatottabb közjóléti létesítményeiben. Fontos cél, hogy mentesítsék az erdőket a szeméttől. Éppen ezért egy új kampányt is indítottak.

Papírzacskóba csomagolt elemózsiával várták a sárvári parkerdőbe érkező gyerekcsoportokat a közjóléti létesítmény avatásakor az erdészek. Bár ez a tasak újrahasznosított papírból készült, ezt sem mindegy, hova dobják a turisták, ahogy a flakonokat, üdítős dobozokat sem. Az erdészet 2017 végétől folyamatosan beszedte a kukákat az erdőkből. Most szemléletformáló kampányt indítottak Védd az erdőt, vidd haza a szemeted” címmel. Ezzel együtt a leglátogatottabb helyszínekre új típusú szelektív gyűjtőszigeteket építettek. A Jeli Arborétumban tavaly közel 42 ezer látogató fordult meg, csak itt 100 m3 szemét keletkezett.

Ruborits Tamás – közjóléti műszaki vezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Se a Jeli Varázskert területén, se más parkerdőben a Szombathelyi Erdészeti Zrt. területén nem találhatók hulladék klasszikus kukák, ezek helyét a Molok szelektív gyűjtők veszik át. Ahol pedig nincs, ott azt kérjük a kedves természetszeretőktől, hogy vigyék haza a szemetet. Hagyják tisztán az erdőt úgy, ahogy szeretnék, ha őket is fogadná. 26.54

A turisták által leginkább kedvelt és forgalmas kirándulóhelyekre kerülnek ki a pet-palackot, fémdobozt, üveget és vegyes csomagolást külön-külön elnyelő tárolók. A földbe süllyesztett gyűjtőkbe egyenként 3-3, a nagyobba pedig 5 m3 hulladék fér.

Van egy beépített jelölő rendszer, ami folyamatosan jelezni fog, hogy mikor telítődik meg a kuka. Így tulajdonképpen a környezetterhelést is csökkentjük. Hiszen nem fog feleslegesen kimenni a gyűjtő autó, hanem csak mikor megtelik. Bejelez a rendszer, és megrendelhetjük az elszállítását a hulladéknak. 31.20

Az új típusú, földbe süllyesztett technológia bevezetését az erdészet az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósítja meg. A környezet- és erdőbarát gyűjtőszigetek Jeliben, Himfán és a szombathelyi Parkerdő bejáratánál már elkészültek, a kirándulók hamarosan használhatják is ezeket.

2019. április 12.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében