Hírek

Újabb attrakcióval gazdagodik a Jeli Arborétum

2019. január 07., 15:30

A botanikus kertet megalkotó gróf Ambrózy-Migazzi István születésének 150. évfordulójára a Szombathelyi Erdészeti Zrt. nem csak 150-féle, összesen 15 EZER nárciszt ültetett, hanem egy lombkorona tanösvényt is építenek. A munkálatok már elkezdődtek.

Újabb attrakcióval gazdagodik a Jeli Arborétum

A látványterveken minden oldalról látszik a térségben egyedülálló elképzelés. Három emeletnyi magasságban 130 méter hosszan nyerhet a látogató testközelből bepillantást az mammutfenyők élővilágába. (8.03) Az arborétum Észak-Amerikát idéző tájövezetébe a 60-as években ültették ezeket a fákat. Az új attrakcióhoz 6 méteres magasságban völgyhíd vezeti az érdeklődőket a Kilátótól az Óriások erdejébe. (6.33) Az erős betontalapzat már elkészült.

Ruborits Tamás  közjóléti műszaki vezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
A lombkorona sétányon nem csak a növényvilágot ismerhetik meg az érdeklődők, hanem a madárfajokat is. Olyan újításban gondolkozunk, hogy a táblákon és telefonos applikáció segítségévél a madarak hangját is meg tudja hallgatni. 9.37

A mammutfenyők és óriástuják alatti növényvilágot is megújítja az erdészet. A lombkorona sétány alá ugyanis felülnézetből jól mutató különlegességeket telepítenek. Az új attrakció megtervezésekor a gyerekekre is gondoltak.

Ruborits Tamás  közjóléti műszaki vezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
"Lesz egy csúszda része, amely nem csak a gyerekeknek, hanem a gyereklelkű felnőtteknek is alkalmas lesz, hiszen 100 kiló feletti súlykorlátozás lesz. 10 méter magasból egy spirálcsúszda fog majd levezetni a lombkorona sétány egyik részéről."

A botanikus kert megalkotójának, gróf Ambrózy-Migazzi István 150. születésnapjának tiszteletére készül az új látványosság, és ezért ültettek el októberben 150-féle, összesen 15 ezer nárciszt, és több száz cserjét és örökzöldet is a varázskertben. Az Európában is egyedülálló megújult Jeli Arborétum áprilisban tárja ki kapuit az érdeklődők előtt.