Hírek

Újabb, az egész megyét megmozgató akciókkal készül az Önkéntes Centrum

2011. november 23., 23:10

A szervezet az év elején alakult meg, azóta három országos rendezvény koordinációjában segítettek. Eddig 42 fogadószervezetet regisztráltak és több mint 6000 önkéntes vett részt a különböző programjaikban. A most szerveződő akciójukhoz, intézmények és könyvtárak segítségét kérték.

Újabb, az egész megyét megmozgató akciókkal készül az Önkéntes Centrum

A Berzsenyi Dániel Könyvtár az egyik fogadó intézmény, amely regisztrált az Önkéntes Centrumnál. Az önkéntesek itt főként könyvek rendezésében, visszapakolásában segítenek, mert a dolgozóknak erre jut a legkevesebb idejük. Hat állandó segítő jár a könyvtárba, de rajtuk kívül számos diák és nyugdíjas vállal önkéntes munkát.

Nagy Éva igazgatóhelyettes, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"Először a Kanizsai Dorottya Gimnázium keresett meg bennünket, és nagyon sok diák jön hozzánk viszonylag rendszeresen segíteni. Ezen kívül pedig vannak felnőtt önkénteseink, akikre nagyon sokat számítunk és ők nagyon sokat segítenek nekünk."

Az önkéntesek nem csak itt végeznek munkát. Sokan vettek részt a Savaria Történelmi Karneválon és az önkéntes centrum által szervezett Te Szedd mozgalomban is. Most is új programmal készül a szervezet. December 20-án az olvasás élményét népszerűsítik.

Kovács István elnök, Vas Megyei Önkéntes Centrum
"Elsősorban könyvtárakban történne felolvasás, ugyanakkor ott hátrányos helyzetű gyerekeknek, intézményeknek, bentlakásos otthonoknak könyvadományok átadása történne."

A könyvadományokat november 28. és december 13-a között fogadják az egyetemi-, a Siker- és a Berzsenyi Dániel Könyvtárban, de további intézmények jelenetkezését is várják.

Tilcsikné Pásztor Ágnes elnök, Magyar Könyvtárosok Vas Megyei Szervezete
"Nagyon fontos, hogy csak olyan könyvet adományozzanak, amelyet az adományozó maga is elfogadna. Tehát jó tartalmú, jó kiálllású könyveket szeretnénk összegyűjteni."

Takátsné Tenki Mária volt az első adományozó: a mai sajtótájékoztatón két mesekönyvet ajánlott fel a gyerekek számára. Az önkormányzat tanácsnokaként a kezdetektől részt vesz az Önkéntes Centrum munkájában.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok
"Az egyikben állatmesék vannak, a másikban pedig tündérmese van. Az állatmese és a tündérmese mindig meghatározó a gyerekek számára. Ezek a mesék olyan színvonalúak, hogy egész életén keresztül elkísérik a gyerekeket."

A tanácsnok kezdeményezte a Győrvári Edit-díj megalapítását, melyet a közgyűlés is támogatott. Ezt áprilisban másik két, az önkéntes centrum által alapított elismeréssel együtt vehetik majd át a legaktívabb önkéntesek. Jövőre 4 másik akcióval is készül a szervezet. Vízfolyások megtisztítására, futballpályák és történelmi emlékhelyek környezetének rendbetételére, valamint őshonos fák ültetésére vállakozhatnak majd az önkéntesek.