Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Újabb eszközfejlesztések a kórházban

Adásban volt: 2017. november 10.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A Markusovszky Kórház utóbbi sikeres pályázatának köszönhetően közel egy milliárd forintot fordítanak a betegellátás infrastruktúrájának javítására, és az intézmény fenntartási költségeinek csökkentésére. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették.

"Jelenleg amit próbálunk, az a gasztroszkóp."

Több mint 78 millió forintból vásárolta meg a Markusovszky Kórház a gasztroenterológia és a pulmonológia betegségeinek diagnosztizálására, sőt gyógyítására is alkalmas készülékeket. Az új endoszkópos eszközök a korábbinál pontosabb kórkép felállítását, a daganatok korai kiszűrését teszik lehetővé.

Márk Levente – főorvos, Gasztroenterológiai Osztály
Ez egy ballonos műszer, kb. 1,9 m hosszú, és elméletileg az egész vékonybelet végig lehet vizsgálni, ha kell szövettani leletet venni, ez az óriási előnye a kapszulás vizsgálathoz képest.

Ilyen felvételek eddig is készülhettek, de az elvégzéséhez a korábbi, kapszulás módszerrel egy teljes napra volt szükség. A most beszerzett enteroszkóp nemcsak a gyorsabb diagnózist teszi lehetővé, hanem az esetleges mintavételt, sőt a beavatkozást is. A gasztroenterológia terén már eddig is regionális szerepe volt a szombathelyi kórháznak, ezt tovább erősíti az új eszközök beszerzése.

Nagy Lajos – főigazgató, Markusovszky Kórház
Olyan hajlékony csöveket lehet bevezetni a gyomor-vékonybél rendszerbe, illetve a vastagbélbe, amin a végén lévő kamera segítségével lehet látni, hogy mi van az egyes szervek belső részén és nem csak diagnosztika, hanem esetleges terápiás megoldásokra is jó.

A betegellátás hatékonyságát és a kórház fenntartási költségeinek csökkentését szolgáló fejlesztéseket sajtótájékoztatón ismertették. Hende Csaba országgyűlési képviselő elmondta, hogy a betegek érdekében a város, a megye és a kormány közös célkitűzése a kórházi eszközfejlesztése. 2010-től ez több, mint 17 milliárd forint értékben valósult meg. Puskás Tivadar polgármester pedig kiemelte, Szombathely stratégiai célja a kórház segítése például az alapellátás fejlesztésével is.

2017. november 10.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében