Hírek

Újabb Kamarai javaslatok

2020. április 07., 16:50

Üdvözlik, de nem tartják elegendőnek a kormány eddigi gazdaságvédelmi intézkedéseit a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által képviselt vállalkozások. A kamara ezért újabb javaslatokkal fordult a döntéshozókhoz. Levelükben hangsúlyozzák, hogy a munkavállalók 70 százalékát a kis- és középvállalkozások foglalkoztatják, melyek többsége legfeljebb 1 havi tartalékkal rendelkezik, ezért az ő támogatásuk kiemelten fontos. Intenzívebb kormányzati beavatkozásra, teljes iparágakat lefedő, komplex támogatások haladéktalan folyósítására van szükség - írják.

Újabb Kamarai javaslatok

Kovács Vince - elnök, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
A koronavírus miatt ellehetetlenült KKV szektor részére ágazati és adózási módokra kivétel nélkül egyfajta gyorssegélyt kell adni, a közterhek és az adó átütemezése illetve átvállalása nem történik meg, akkor ellehetelenül a KKV-szektor, 04:11 javasoltuk, egyfajta likviditási hitel bevezetését, hitelgarancia biztosítása mellett, gyorsított és könnyített pénzintézeti bírálatot, hogy időben férjenek hozzá a pénzeszközökhöz az egyébkénz alultőkésített KKv-k.

A vállalkozások számára létfontosságú a kereslet fenntartása, amit a tömeges elbocsátások veszélyeztetnek. Ezért a kamara a környező országokhoz hasonlóan a munkavállalók központi bértámogatását sürgeti: javaslatuk szerint a kis- és középvállalkozások esetén a bérek 75 százalékát kellene központi forrásból fizetni.  

Azonnali módosítását javasolja a kamara az utazási szerződést szabályozó rendeleteknek: a vállalkozások továbbélését biztosítaná, ha az utat lemondó ügyfelek utalványt kapnának, amelyet a későbbiekben felhasználhatnak. Sürgősnek tartják az üzletek bérleti díjának mérséklését vagy a fizetés elhalasztását a kereskedelemben és a szolgáltatásban.

A kamarai javaslatok egy része már a válságból való kilábalás időszakára fókuszál.

Kovács Vince -  elnök, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
A jelenlegi helyzetben ahol nincsen szakszervezet és nincsen szerveződés, év végéig meg kellene hosszabbítani az egyébként 4 hónapos munkaidőkeretet, hogy a járvány elmúltával a gazdálkodó egységek tudjanak a munkaidőkerettel jobban gazdélkodni, a kamara arra gondolt, hogy ennek kvázi munkaadói jognak kellene lennie ennek a felhasználása ennek a meghosszabbított keretnek a felhasználása.

Kovács Vince hozzátette: fontos, hogy a beruházások ne álljanak le, ezért is szorgalmazzák a gyorsított hitelhez jutást.