Hírek

Újabb kerékpárutak kialakítása kezdődött meg egy uniós projekt részeként

2021. március 02., 14:56

A Váci utca és a Szent Imre herceg, illetve a Domus és a Váci utca között építenek illetve újítanak fel két szakaszt. A munkálatokról az érintett körzetek képviselői számoltak be.

 

Újabb kerékpárutak kialakítása kezdődött meg egy uniós projekt részeként

A Fenntartható városi közlekedésfejlesztés projekt keretében egy 2016-os pályázaton több mint 1 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást kapott Szombathely. Összesen csaknem 5 km új kerékpárút épül, a többi szakaszon új kerékpáros nyomot illetve sávot jelölnek ki. A fejlesztés olyan forgalmas helyszíneket érint, mint a Bartók Béla körút, a Saághy István utca, a 11-es Huszár út és Söptei út közötti szakasz, a Rohonci, a Sugár, a Jáki, a külső Nárai és a Vépi út, valamint a Szent Imre herceg útja. A projekt tavaly nyáron indult, a napokban a Szent Imre herceg és a Váci utca között, illetve a Rohonci úton is megkezdődött a munka.

Horváth Soma – alpolgármester
„Nemcsak a Derkovits városrészt érinti, hanem a Kámon-Herényi városrészt is, mivel a Szent Imre herceg útnak jelentős szakaszáig tart ez a kerékpárút építés, és több szakaszon a járdaépítés is megtörténik. Itt ami nagyon fontos, a lépcső és a rámpa is meg fog teljes terjedelmében újulni.

Két részletben valósul meg a beruházás: a Rumi Rajki István és a Váci Mihály utca között már folyik a munka, a második lépcsőben készül el a Vadász étteremig vezető szakasz. A két ütem teljes költsége 134 millió forint.

László Győző – alpolgármester
„A Váci Mihály utcát fogja összekötni a Domussal az épülő új bicikliút, ami szintén régi kérése volt az ott élőknek, és örülünk, hogy most meg tudjuk valósítani. Ez a beruházás majdnem 58 millió forint értékben fog zajlani, és nem csak új kerékpár sáv, hanem gyalogos sáv is kialakításra kerül. Egy nagyon rossz, régi, elhasználódott járdaszakasz felújítására kerülhet sor.”

A befejezés tervezett határideje 2021 júniusa, de ha az időjárás engedi akár májusra elkészülhetnek a munkálatokkal.