Hírek

Újabb lehetőségek nyíltak meg a vakcinaigazolvánnyal rendelkezők számára

2021. május 04., 13:57

Szombaton a beoltottak száma meghaladta a 4 milliót, ezért megnyithattak a vendéglők belső helyiségei, a múzeumok, mozik és többek között a könyvtárak is. Szombathelyen a kulturális intézmények fokozatosan nyitnak.

 

Újabb lehetőségek nyíltak meg a vakcinaigazolvánnyal rendelkezők számára

"Köszönöm szépen, és akkor most fertőtleníteni is kell? Igen, és szeretném, ha a szájmaszkot is viselné ügyintézés közben."

Védettségi igazolvány, fertőtlenítés és a szájmaszk is kötelező annak, aki könyvtárba akar menni. A Berzsenyi Dániel Könyvtár élt a lehetőséggel, és hétfőtől már fogadja az olvasókat. Sokan már nagyon várták, hogy visszatérhessenek az olvasóterembe.

Nagy Márta
„Azelőtt is rendszeresen látogattam a könyvtárat, és nagyon hiányzott. Rengeteg könyvem van otthon is, de itt más a levegő, itt leülni ebbe a székbe olyan atmoszféra, ami az olvasásnak is valami különös bájt szerez. Nem is beszélve arról, hogy a folyóiratok elég drágák, amiket szoktam olvasni.”

Egyelőre csak kevesen éltek a friss lehetőséggel, így a távolság betartása nem okoz gondot. Az intézmény a fiókkönyvtárakat később nyitja meg a látogatók előtt.

Baráthné Molnár Mónika – igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
„Egyelőre itt a központi könyvtárban működik az a szolgáltatás, amit itt helyben, személyes jelenléttel igénybe vehetnek az olvasók, de nem szerettük volna kizárni azokat az olvasókat sem, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Nekik továbbra is él a könyvteraszos lehetőség, ahol a könyvtár bejárata előtti átvételi ponton lehet az előre igényelt dokumentumokat átvenni, és a beiratkozás lehetséges már az ő számukra is.”

A kötelező lezárás alatt jól bevált a könyvterasz: a telefonon vagy elektronikusan igényelt olvasnivalót a könyvtár dolgozói összekészítik, az olvasó pedig az ajtóban átveheti. A szolgáltatást a továbbiakban is fenntartják azok számára, akik még nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal.

A Savaria Mozi csütörtökön fogadja újra a filmek kedvelőit. Fél év kihagyás után indulhat a moziévad az egészségügyi előírások betartásával.

Mayer Rudolf – mozgókép szakági vezető, AGORA
„Nincs létszámkorlátozás, bármennyien jöhetnek a terem kapacitásától függően. Az első hét budapesti tapasztalata az, hogy egyelőre kevesen jönnek, de ennek az is oka, hogy nincs új film. Mi is 3 magyar filmmel jövünk, amit nem játszottunk igazán az őszi félévben, két nagyon jó francia filmmel és két családi filmmel érkezünk az első héten.”

November óta üresen állnak a széksorok, ha fokozatosan is, de várhatóan újra megtelnek élettel az Agora Művelődési és Sportház közösségi terei. A zenés-táncos rendezvényekre még várni kell. Május 10-én, hétfőn nyit az intézmény.

Horváth Zoltán – igazgató, AGORA Szombathelyi Kulturális Központ
„A jegyvisszaváltó nézőket szeretnénk fogadni, voltak azért elmaradt rendezvényekről visszamaradt jegyek. A nyitás utáni napokban ezeket megpróbáljuk visszaváltani. És hát várjuk azokat a kisközösségeket, akik a jelenlegi törvényi szabályozásnak megfelelően tudnak bejönni a mi tereinkbe. Ez azt jelenti, hogy elsősorban jegykiadással együtt járó programokat tudunk megvalósítani. Ráadásul olyanokat, amik ülős rendezvények.”

Ahogy a könyvtárba, úgy a kulturális intézményekbe, moziba is csak a védettségi igazolással rendelkezőket engedhetik be. Ezt a bejáratnál ellenőrzik. A 18 évnél fiatalabbaknak ennek hiányában olyan felnőtt kísérővel kell érkezniük, akinek van már plasztikkártyája arról, hogy megkapta az oltást, vagy átesett a fertőzésen.