Hírek

Újabb lehetőséggel bővült a 2011-ben kezdődött Segítés Városa Program

2018. január 16., 16:22

Tavaly két bálozóhoz is mentőt kellett hívni hirtelen szívmegállás miatt. A gyors beavatkozásnak köszönhetően nem történt tragédia. Az ilyen esetek megelőzése érdekében mostantól a rendezvények szervezői félautomata defibrillátort kölcsönözhetnek a városházától.

Újabb lehetőséggel bővült a 2011-ben kezdődött Segítés Városa Program

"Húzódjon félre. Ne érjen a beteghez, nyomja meg a sokk gombot 4.43 Sokk leadva. Kezdje meg az újraélesztést."

A mentőszolgálat munkatársai azt mutatják, milyen egyszerű a használata a félautomata defibrillátornak. Az elmúlt években mintegy 32 ezren sajátíthatták el az újraélesztés mozdulatsorát. A laikus életmentés hatékonyságát növeli, hogy most már 24 félautomata defibrillátor áll rendelkezésre a városban, és ez a szám tovább nő.

"Tíz készülékkel gazdagodott a város."

A készülékek elérhetőségét a Szombathely Pont térképe és a Szív City applikáció is mutatja.

Puskás Tivadar – polgármester
Pályázni lehet arra, hogy hol vannak olyan közterületek, ahová érdemes ilyet elhelyezni.- Ezenkívül rendelkezésünkre áll úgynevezett mobil defibrillátor, ami azt jelenti, hogy a különböző rendezvények helyszínére a szervezők igényelhetik, hogy megfelelő reanimációs, újraélesztési képzés után a rendezvény helyszínére viszi az önkormányzattól kölcsönkért készüléket.

Veszélyesek lehetnek a bálok. Tavaly két táncos mulatságra is riasztották a mentőket hirtelen szívmegállás miatt.

Köcse Tamás – megyei vezető mentőtiszt, Mentőszolgálat
Azt javasoljuk, hogy ennek menjünk elébe, hogy ne a pánik és a tehetetlenség uralja ezeket a helyzeteket, hanem eljöhessenek 2-3-an a szervezők közül, egy rövid gyakorlás után elvihetik a defibrillátort, és így biztonságban érezhetik magukat.

A túlélés esélyeit növeli, ha az újraélesztési ismereteken túl defibrillátor is rendelkezésre áll a helyszínen, és a beteg környezetében lévő laikusok azonnal megkezdjék a reanimációt.