MNB - 2
MNB

Hírek

Újabb mesemozaikot ajándékozott a Premontrei Gimnázium a Markusovszky-kórháznak

2019. június 13., 14:17

Vackor, Vuk, Bogyó és Babóca után ezúttal Süsüt, a sárkányt ábrázoló alkotás került a gyermekosztály falára, hogy felvidítsa az itt gyógyulókat. A diákok ötödik alkalommal készítettek színes mozaikot, és már tervezik a következőt.

Újabb mesemozaikot ajándékozott a Premontrei Gimnázium a Markusovszky-kórháznak

Színes pillangók és virágok között ismerős figura mosolyog a gyermekosztály negyedik emeleti előterében az arra járókra. Süsü, a sárkány karaktere először egy szerb szerző rádiójátékában tűnt fel, majd Csukás István története alapján készült a népszerű bábfilmsorozat, amelyben Bodrogi Gyula hangján szólalt meg a kissé esetlen, de kedves és szerethető egyfejű. A premontreis diákok a korábbi években és most is magyar mesefigurát választottak témaként. Tanév eleje óta dolgoztak a mozaikon.

Dancs Jeanette - művésztanár, Premontrei Gimnázium
"90x120-as a mérete a mozaiknak, és megszámlálhatatlan mozaikszemecske van benne. Legalább annyi, ahány gyerekkéz dolgozott rajta. Munkaórában pedig minden héten egy művészetórájuk van a gyerekeknek, úgyhogy úgy dolgoznak rajta, hogy mindenkinek jusson egy kicsi hely."

A képet előrajzolták, majd trapéz- és háromszög alakúra tördelt, színes üvegdarabokkal rakták ki, végül fugázták és festették.

Melega Júlia
"A kedvenc részeim a színes virágok, ezeket szerettem legjobban elkészíteni. Igaz, hogy kicsit aprólékosabb munka volt, de amint kész lett nagyon szép végeredménye lett."

A mozaikot a 10.D osztály verses-zenés műsorának kíséretében szerdán délelőtt adták át a gyermekosztály dolgozóinak és kis betegeinek. Véghné Busics Hilda igazgató elmondta, a kép az alkotás örömét, valamint Süsü figuráján keresztül a barátság mindent legyőző erejét szimbolizálja. Az osztály nagy örömmel fogadta az ajándékot.

Csákváry Violetta - osztályvezető főorvos, Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály
"Hogyha az a pici, aki itt van az osztályon, egy pillanatra is elfelejti azt, hogy a kórházban van, vagy az a dolgozó, akinek - mert hisz tudjuk, mindannyiunknak vannak rosszabb napjai - és ha egy kicsit minket is Süsü a vidámságával föl tud vidítani, már megérte. Azt gondolom, ez akkora csoda, amit a gyerekektől kaptunk, és nagyon szeretném még egyszer is megköszönni."

A mozaikot Hancz Gábor Tamás atya áldotta meg. A diákok már tervezik a következő falikép témáját, amit egyelőre nem árultak el. A kórház köszönetképpen felajánlotta a gimnazistáknak, hogy ősszel látogatást tehetnek a szülőszobákban és a koraszülött intenzív részlegen, így közelebbről is megismerhetik az osztály működését.