Hírek

Újabb, nagyszabású koncertre került sor a Szentkúti esték programsorozat keretében

2019. szeptember 18., 13:34

Az autentikus helyszínen Nikola Parov zenekarával lépett fel Herczku Ági és Bognár Szilvia népdalénekes. Az esemény teltházat vonzott.

Újabb, nagyszabású koncertre került sor a Szentkúti esték programsorozat keretében

Megtelt a gencsi Szentkút előtti tér az érdeklődőkkel, akik a két világhírű énekes előadására voltak kíváncsiak.

A főszervező a forrást körülvevő templom és a kálvária különleges “fényeire” hívta fel a figyelmet.

Varga Albin - igazgató, Művelődési ház és könyvtár, Gencsapáti
“Este, tehát sötétben szeretnénk ezt megrendezni, egy érdekes világítással körben, hogy azokat a stációkat, illetve magát a Szentkutat egy gyöngyörűségben tudjuk este megmutatni, mintha lebegne, ezt mondta tavaly itt egy néző a koncerten.”

A helybéli művész és barátnője szakmai és emberi kapcsolata több mint egy évtizede tart, így a közös fellépés nem újdonság - a repertoár azonban igen.

Herczku Ági - népdalénekes
“Egy olyan műsort hoztunk el, ami nagyrészt a Tavaszi fesztiválon is bemutatásra került, úgyhogy magyar, horvát és bolgár népdalokat fognak hallani, és egy pici szlovákot is, és természetesen Szilvi részéről - mivel ő idevalósi - vasi népdalokat is.””

A gencsapáti születésű énekes komoly kutatásokat folytatott, hogy a megyei ének-zenei kincseket a lehető leghűségesebben adhassa vissza a közönségnek.

Bognár Szilvia - népdalénekes
“Mi most már csak a kutatóink által felgyűjtött anyagokból, felvételekről tudjuk megtanulni ezeket a dalokat, vagy még elzártabb, izoláltabb vidékeken találkozhatunk egy-egy - csúnya szóval - adatközlővel, tehát olyan nénivel, bácsival, akik a hagyományban szocializálódtak.

A Szentkúti esték programsorozat tavaly kezdődött, és a gencsi a kulturális és szakrális helyszínről kapta a nevét - amely a Megyei Értéktár része is.