Hírek

Újabb parkolókat nyitottak meg, de még mindig problémás a parkolás a belvárosban

2020. november 25., 20:27

Nem sokat enyhített a belvárosi parkolási gondokon, hogy a Kormány ajánlása után Szombathelyen is megnyitották az intézményi magánparkolókat. Bár ezeket kevesen használták azután, hogy máshol ingyenessé vált a várakozás, most a maradék bevételtől is elesett a város.

 

Újabb parkolókat nyitottak meg, de még mindig problémás a parkolás a belvárosban

Így nézett ki a Savaria Mozi mögötti parkoló azután, hogy ingyenes lett várakozás. Az Uránia udvarban is megnőtt a forgalom - (00:39) még a forgalomtól elzárt területen is állnak autók. A könnyítéssel együtt jár a bosszankodás is.

Mostanra sem sokat javult a helyzet. Az autósok több kört tesznek azért, hogy helyet találjanak maguknak a belvárosban.

Grünwald Júlia
Egyszerűen lehetetlen parkolóhelyet találni. Én azt mondom, hogy aki eddig itt parkolt, ahol lehetett fizetni. Ez persze jó dolog, hogy ingyenesen lehet parkolni, de borzasztó, hogy nem lehet parkolóhelyet találni. Inkább azt mondom, legyen fizetős, és meg lehessen állni. Most egy órát bolyongok, mire találok a város másik végén egy helyet.

November 23-tól a kormány ajánlása alapján Szombathelyen is megnyitották azokat a magánparkolókat, amelyekben az ingyenesség országos kihirdetése után még fizetni kellett. A rendelet 48 órás határidőt adott az önkormányzatoknak, hogy újabb parkolókat használhassanak térítésmentesen az autósok.

Horváth Soma – alpolgármester
„14 parkolóról van szó, ami az intézményeink, vagy a cégeinkhez köthető. Ezt ingyenessé tettük, nyilván értesítettük az intézményeket, kinyitottuk a kapukat, ahol szükséges. De sajnos azt látjuk, hogy egyrészt nagyon komoly gazdasági kiesés okoz az ingyenes parkolás bevezetése, másrészt azt kell mondani, hogy káosz.”

A színház parkolójában nyitva vannak már a sorompók, és megnyitotta kapuit többek között a Haladás Sportkomplexum, a Sportközpont a Szimfonikus Zenekar és a polgármesteri hivatal parkolója is. (1.56) December 11-ig ingyen használhatók a Szova Zrt. magánparkolói is: például a Tófürdő és a Jégpálya melletti bekerített helyeket is igénybe lehet már venni.

Potyondi Nikolett – szóvivő, SZOVA Zrt.
„Ilyenek a Vasút utca 15. alatt található, illetve a Kőszegi utcai magánparkolóink, a Kőszegi utca 7, 11, 17, illetve a 32, 42-es szám alatt található magánparkolók. Akiknek bérletük van, ezekbe a magánparkolókba, azoknak a bérletének az érvényességi ideje meghosszabbodik automatikusan az ingyenesség időtartamával.”

Ez a Kőszegi utcai nagyparkoló hétfőn még szinte teljesen üres volt, (2.44) ebben a másikban is csak néhány autós élvezte a térítésmentes várakozás lehetőségét. (201125parkolás) 3.14 Kedden viszont már ez is megtelt. (201124parkolás_Soma) Az alpolgármester szerint az ingyenes parkolás jelentős kiesést okoz a városnak. Az eddig még fizetős magánparkolókban találhattak helyet maguknak azok, akik ügyeiket gyorsan akarták intézni a belvárosban. Több mint 400 autós váltott jegyet ezekbe az elmúlt héten. Már ezek használatáért sem kell fizetni, így ettől a bevételtől is elesik Szombathely, a parkolási gondok viszont alig enyhültek.